Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Moldova nu mai poate fi șantajată' - Ministrul Energiei din Republica Moldova

romania moldova energie

Republica Moldova se afla deja într-o situație energetică foarte dificilă în 2021, chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, dar de atunci a devenit mai puternică și mai rezistentă. Cel mai important factor a fost o decizie de la Bruxelles luată la doar trei săptămâni de la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei: în martie 2022, a existat undă verde pentru sincronizarea sistemelor electrice și energetice ale Moldovei și Ucrainei cu sistemul european, declară Victor Parlicov, Ministru al Energiei din Republica Moldova, potrivit dw.com.

În mod normal, astfel de procese durează câțiva ani, dar în acest caz a fost o decizie politică. Înainte eram dependenți de infrastructura critică din Transnistria [regiunea separatistă pro-rusă care s-a despărțit de Moldova la începutul anilor 1990, cu sprijinul Rusiei .

Din cele șapte linii electrice care ne leagă de Ucraina, doar una nu trece prin Transnistria. Datorită deciziei de la Bruxelles, Republica Moldova a putut acum să primească energie de la România, statul membru UE, printr-o conexiune disponibilă tehnic, dar nefuncțională până atunci.

Acest aspect tehnic a schimbat fundamental dinamica conflictului asupra chestiunii transnistrene: ca urmare a acestei sincronizări, Rusia și Transnistria au pierdut instrumentele șantajului.

DW: Dar Chișinăul încă mai cumpără energie pentru Republica Moldova din regiunea separatistă Transnistria.

Victor Parlicov:: Da, încă cumpărăm energie acolo, dar există o diferență importantă. Înainte nu aveam aproape alte opțiuni, acum relația de dependență a fost oarecum inversată. Astăzi cumpărăm energie din Transnistria în primul rând pentru a stabiliza situația socială de acolo. Dacă ar fi să încetăm să facem asta, ar pierde mai mult de 50% din venituri și ar intra în faliment. Asta ar putea duce la o criză umanitară acolo și nu vrem asta. Am dori să folosim acest timp pentru a integra Transnistria în zona economică normală a Republicii Moldova, inclusiv în domeniul taxelor vamale și impozitelor. Ne dorim o integrare pașnică, pas cu pas.

DW: Deci credeți că în prezent Rusia nu are instrumente concrete pentru a șantaja Moldova în privința securității energetice? Chiar și indirect, prin Transnistria sau prin cealaltă regiune separatistă autonomă pro-rusă Găgăuzia?

Victor Parlicov:: Când vine vorba de securitatea energetică, Rusia nu mai are aceste instrumente. Dar există, desigur, o altă latură: războaiele de propagandă și informație. Federația Rusă a avut succes, trebuie să recunoaștem acest lucru. Una dintre narațiunile centrale ale Rusiei este că toate problemele cetățenilor Moldovei, inclusiv securitatea energetică, pot fi urmărite până când țara a ales o cale pro-UE. [La mijlocul anului 2022, fostei Republici Sovietice situate între România și Ucraina i s-a acordat statutul de candidat la aderarea la UE.]

Potrivit acestei narațiuni false, toate problemele ar dispărea dacă președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-ar duce la el și s-ar închina pentru a obține un preț bun la gaz. În realitate însă, în 2023 nu am cumpărat gaz de la compania rusă Gazprom, ci de pe piața europeană, iar prețurile au fost mai mici decât cele ale Gazprom.

Problema prețurilor la gaz a fost umflată artificial în sfera publică. Aceasta a fost una dintre narațiunile pe care Rusia le-a răspândit nu doar în Republica Moldova, ci și în Uniunea Europeană. Toată lumea intră în panică despre ce am face fără gaz rusesc. După cum puteți vedea, nici măcar Germania nu s-a prăbușit economic fără gazul rusesc.

Până la urmă, 60% din gospodăriile moldovenești își încălzesc locuințele nu cu gaz, ci cu lemne. Cu toate acestea, mulți cetățeni care nici măcar nu au folosit gaz s-au temut din cauza acestor narațiuni despre prețul gazului.

Trebuie să învățăm din asta și să explicăm foarte clar oamenilor că povestea gazului ieftin al lui Putin nu este adevărată. Ceea ce ne-ar ajuta cu adevărat să reducem facturile la gaze nu ar fi negocierile cu Putin, ci investițiile în eficiența energetică a clădirilor noastre. Peste 50% din energie este risipită în clădirile noastre. Exact aici ne sprijină UE cu programe de îmbunătățire a eficienței energetice a clădirilor publice și private din Republica Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.