Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Unii moldoveni vor înapoi în colhoz și încă nu știu ce limbă vorbesc

stiri.md
moldoveni

După 31 de ani de independență, unii moldoveni vor înapoi în colhoz, îl elogiază pe Brejnev și încă nu știu ce limbă vorbesc. Alții cred că Moldova a intrat în sfârșit pe drumul cel drept, dar până la independență mai avem de muncit.

„Să vă spun eu drept, nimic nu au reușit. Toate celea lipsesc. Au trebuit să facă colhozuri, cum era odată pe vremurile încă ale lui Brejnev, să putem pune în pământ, să culegem roada noastră, să producem la noi, iaca s-a făcut și conservnîi zavod și toate zavoadele să putut de rezolvat”, a menționat un trecător, transmite la jurnal.md.

„Moldova nu e Moldova. Suntem în Moldova, dar se vorbește limba română. Aș vrea ca limba națională să fie moldoveneasca, dar nu româna”, a spus o locuitoare a capitalei, în limba rusă.

Alții vor însă ca Republica Moldova să meargă ireversibil spre un viitor sigur împreună cu țările europene.

„Au adus țara la sărăcie și mizerie în 31 de ani. Astăzi lucrurile oleacă s-au mai redresat. Sperăm că mergem spre bine. Cred că Europa ne va ajuta să mergem înspre bine.”

Oamenii spun că schimbările au început să se simtă, doar că mai e nevoie de timp și de multă ambiție din partea decidenților politici.

„Deputații precedenți nu au reușit aproape nimic să facă în 30 de ani, sperăm și suntem încrezuți în Parlamentul nou ales, în președintele țării și depunem mult efort pentru a-i susține.”

La rândul lor, guvernanții actuali aruncă vina pe cei care au pus strâmb temelia statului, pe cei care au jefuit această țară, dar promit că vom ieși totuși cu fruntea sus și independenți din această încurcătură. Deputații puterii recunosc că mai este de lucru și ne asigură că oamenii Moldovei vor ajunge să trăiască totuși mai bine acasă.

„Ce îi lipsește? Of...Eu cred că mai mult curaj, încredere în forțele noastre proprii. Nu contează mărimea, nu contează numărul de locuitori, noi trebuie să fim un pic mai ambițioși, trebuie să știm că putem. Nouă ne trebuie mai multă încredere în forțele noastre și noi putem face regulă la noi acasă.

Unii politicieni au tratat proiectul ăsta de țară ca pe ceva provizoriu, în speranța că poate cineva ne va lua de suflet, o să ne ajute și așa mai departe. Alții, foarte cinic au privit funcțiile ca modalitate de îmbogățire, hoție, scheme”, spune președintele Parlamentului, Igor Grosu.

„În continuare suntem o democrație fragilă, în continuare mai avem instituții care mai trebuie construite și legi care trebuie reparate ca să avem un stat puternic.

Sunt state mici, dar puternice și noi trebuie să fim un asemenea stat. În acești 31 de ani, în Parlament, prea des se întâmplau lucruri care nu au dus la consolidarea acestui stat, ci dimpotrivă, la slăbirea lui”, afirmă deputatul PAS Dumitru Alaiba.

Republica Moldova sărbătorește Ziua Independenței din 27 august 1991, atunci când și-a declarat independența față de Uniunea Sovietică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.