Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii din stânga Prutului își aduc aminte de cutremurele devastatoare care au lovit Basarabia în decursul anilor (video)

Shutterstock
cutremur seism

Nu doar în Turcia sau România s-au înregistrat cutremure devastatoare, ci și în Republica Moldova. Spațiul dintre Prut și Nistru a resimțit destul seisme puternice de-a lungul istoriei sale, aflându-se în raza zonei seismice Vrancea. Unul dintre cele mai grave s-a produs în data de 10 noiembrie 1940. Atunci, cutremurul resimțit a avut magnitudinea de 7,4 pe scara Richter, provocând peste 1000 de morți în regiunile istorice Moldova și Muntenia. Nu se cunoaște cu exactitate câte dintre victime au fost înregistrate în Basarabia.

În contextul cutremurelor din Turcia, Agenția Națională a Arhivelor a publicat foto și video cu urmările seismului din 1940 asupra orașului Chișinău, conform deschide.md.

 

Un al puternic cutremur resimțit în Basarabia s-a produs pe 4 martie 1977. A avut o magnitudine de 7,2 grade pe scara Richter, o adâncime de 100 de kilometri şi o durată de circa 56 de secunde. Au murit atunci 1 578 de persoane. Seismul a afectat aproximativ 12 mii de clădiri din Republica Sovietică Socialistă Moldovenească, provocând pierderi materiale de 21,7 milioane de dolari SUA la cursul din acea vreme.

Cutremurul a fost atât de puternic, încât a fost resimțit la Moscova, Sankt Petersburg sau Istanbul.

Un alt seism devastator a fost resimțit pe 30 august 1986. Unda de şoc a cutremurului cu magnitudinea de 7 grade produs în Vrancea a făcut mai multe pagube în Basarabia. Au fost înregistrați 150 de morți și 500 de răniți.

Ultimul cutremur puternic resimțit în Basarabia a înregistrat 6,9 grade pe scara Richter și a avut loc pe 30 mai 1990. Câteva ore mai târziu, a urmat o replică de 6,1 grade. În urma cutremurului au decedat 13 persoane și alte 360 au fost rănite.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.