Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moldovenii se pregătesc de posibila sistare a gazelor din Rusia. În acest moment rezerva de gaze ajunge doar pentru o săptămână

Autoritățile iau în calcul sistarea în totalitate a livrărilor de gaz de către Gazprom. În context, au luat un șir de măsuri care în caz că vor fi implementate vor fi economisiți 500 mil. metri cubi de metan, transmite Știri.md cu referire la Bani.md.

Astfel, într-un proiect de lege, se propune trecerea centralelor electrice cu termoficare (CET) a făbricilor de zahăr la combustibil alternativ, ICS ”Moldova-Zahar” SRL și IM “Südzucker Moldova” SA.

Reconectarea cazanelor pe biomasă în cadrul instituțiilor publice, trecerea Termoelectrica (CET sursa 1) la combustibil alternativ (păcură).

De asemenea, autoritățile estimează o creștere a cererii de lemne de foc cu aproximativ 50%, urmare a creșterii prețului gazelor naturale, dar și o cerere mai mare de cărbune cu aproximativ 50%.

Autoritățile susțin că au depozitate în România 24,5 mil. metri cubi de gaz, care ar ajunge pe timp de iarnă pentru circa o săptămână.

„În cazul în care vor fi aplicate toate măsurile de reducere și atenuare a impactului limitării gazelor naturale, este posibil a fi economisit și/sau substituit circa 500 mil m3 gaze naturale pe parcursul sezonului de încălzire 2022-2023, fără a considera măsurile de deconectare a tuturor consumatorilor întreruptibili (cu excepția SA „Termoelectrica”) și achiziție de gaze naturale din surse alternative”, se arată în proiectul de lege.

Deși, există în prezent un contract de furnizare a gazelor naturale pe un termen de cinci ani între SA „Moldovagaz” și SAP „Gazprom”, în continuare, persistă riscul privind rezilierea unilaterală a Contractului din cauza neexecutării auditului datoriilor financiare, astfel existând riscul ca în orice moment livrările de gaze naturale să fie limitate sau sistate.

Totodată, există riscul lipsei unor surse (alternative) sigure și competitive de import a gazelor naturale, în sensul achiziționării acestora la prețuri rezonabile și transportul lor către Republica Moldova (inclusiv, prin gazoductul Transbalcanic în flux invers).

Republica Moldova se află în pragul unei crize gaziere, în condițiile în care nu s-a reușit să se facă auditul datoriei istorice de 709 mil. USD a Moldovagaz până la sfârșitul lunii mai, iar Gazprom este în drept să rezilieze contractul de livrare.

Autoritățile, susțin că, deși, trimit solicitări concernului rus, acesta nu răspunde, iar despre o deconectare a gazului nu au fost anunțate. Or, în prezent prețul gazului a depășit 2000 USD pentru mia de metri cubi.

Experții în energetică susțin că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.