Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment de cotitură în Parlament. Se insistă cu 'autonomia' comunității maghiare: 'Este un proiect umilitor'

romani maghiari unguri

Camera Deputaţilor a amânat, miercuri, dezbaterea propunerii legislative a UDMR privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunităţii maghiare din România, fiind retrimisă la comisia de specialitate pentru două săptămâni.

Proiectul a fost scos de pe ordinea de zi a plenului de miercuri prin consensul liderilor grupurilor parlamentare, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu.

Liderul deputaţilor PMP, Marius Paşcan, a intervenit prin telefon în şedinţa de plen şi a solicitat ca proiectul să fie discutat şi respins.

"Nu mi-am dat acordul pentru excluderea proiectului de pe ordinea de zi. Acest proiect din 2017 nu are de ce să fie întors la comisie, mai ales că atunci s-a dezbătut la Comisia pentru drepturilor omului, reprezentantul UDMR a spus că nu are de făcut modificări. De ce să întoarcem proiectul la comisie? De ce nu-l respingem? Este un proiect umilitor, se doreşte reîntoarcerea lui la sertar pentru ca UDMR să găsească un moment favorabil adoptării lui. Trebuie dezbătut astăzi şi să fie respins", a susţinut Paşcan, relatează Mediafax.ro.

Citește și: Proiectul de lege care ar putea încăiera, din nou, politicienii. Camera Deputaților, for decizional

În replică, Marcel Ciolacu a afirmat că decizia de retrimitere la comisie a fost luată regulamentar şi, procedural, nu se mai poate reveni asupra hotărârii.

"Această hotărâre a fost luată regulamentar înainte de începerea dezbaterea pe ordinea de zi. Toţi liderii de grup au fost de acord. Eu, ca preşedinte al Camerei, iau act de decizia liderilor de grup. Momentul din punct ce vedere procedural este depăşit şi este retrimis la comisie pentru două săptămâni. Există o hotărâre a liderilor şi, dacă aş supune la vot, aş încălca regulamentul", a spus Ciolacu.

Poziţia preşedintelui Camerei Deputaţilor a fost susţinută de reprezentanţii grupurilor PSD şi PNL.

Proiectul prevede ca, în localităţile unde trăiesc persoane aparţinând comunităţii maghiare, autorităţile locale să poată organiza manifestări cultural-artistice dedicate zilei de 15 martie, fondurile fiind alocate din bugetele locale. De asemenea, angajatorii trebuiau să acorde o zi liberă în data de 15 martie, la cerere, persoanelor aparţinând comunităţii maghiare pentru a participa aceste manifestări.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de act normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.