Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moment important la Pentagon - Donald Trump urmează să dezvăluie noua strategie în domeniul apărării antirachetă

Daily Express
THAAD

Donald Trump urmează să dezvăluie noua strategie în domeniul apărării antirachetă a Statelor Unite, menită să răspundă ameninţărilor pe care le reprezintă armamente noi ale Rusiei şi Chinei, dar şi ale Iranului şi Coreei de Nord, relatează AFP preluată de news.ro.

Preşedintele american urmează să prezinte joi, la Pentagon, această analiză comandată în 2017 şi aşteptată de mai multe luni, potrivit unor oficiali americani. Întregul document urmează să fie făcut public joi, la ora 16.00 GMT (18.00, ora României).

Potrivit unor fragmente din acest document de peste 80 de pagini, distribuit presei, Pentagonul detaliază noile proiecte pe care intenţionează să le dezvolte în vederea protejării Statelor Unite de noi rachete hipersonice dezvoltate de China şi Rusia.

Citește și: Becali susține că Traian Băsescu l-a ajutat într-un caz de corupție: 'A intervenit, dar ce a făcut nu pot să spun. Și cu Livia Stanciu'

Aceste rachete, care pot zbura cu o viteză de peste 5.000 de kilometri pe oră, deci de patru ori viteza sunetului, şi care sunt manevrabile sunt aproape imposibil de interceptat după lansare.

Pentru a se apăra, Statele Unite vor să le poată urmări mai îndeaproape mişcările, cu ajutorul unor senzori speciali, modernizând echipamente deja desfăşurate  în spaţiu, se arată în document.

Pentagonul va lansa, de asemenea, un studiu cu privire la conceperea unui nou sistem de interceptare în spaţiu, cu ajutorul unei drone de un nou tip, care urmează să fie echipată cu rachete şi care ar sta pe orbită în permanenţă, cu scopul de a distruge o rachetă hipersonică ostilă în momentul atingerii apogeului în spaţiu.

Noua strategie de apărare vizează de asemenea rachete balistice dezvoltate de către două ţări care consideră Statele Unite drept cel mai dur inamic al lor, şi anume Iranul şi Coreea de Nord.

ECHIPAREA AVIOANELOR DE TIP F-35

Pentru a se apăra de rachetele lor, mai puţin sofisticate decât ale Rusiei şi Chinei, dar care ameninţă în mod direct aliaţii Statelor Unite - mai ales Europa şi Japonia -, Pentagonul urmează altă pistă de cercetare - distrugerea acestora încă de la lansare.

Sistemele antirachetă actuale se concentrează asupra distrugerii rachetelor în zbor. Vizându-le atunci când se află în faza de accelerare, Statele Unite ar consolida apărarea aliaţilor lor şi disuasiunea ţărilor vizate, se subliniază în document.

Una dintre pistele explorate ar fi echiparea cu un nou tip de rachetă a noului avion de vânătoare de tip F-35, un avion invizibil pe radar care ar distruge o rachetă nord-coreeană încă de la lansare, în cazul unui conflict cu regimul de la Phenian.

Pentagonul vrea, de asemenea, să dezvolte lasere care să echipeze drone şi care să permită distrugerea rachetelor balistice în faza de accelerare.

Statele Unite şi aliaţii lor dispun de alte sisteme de apărare antirachetă - precum sistemul Terminal High-Altitude Area Defense (THAAD), conceput să distrugă rachete balistice cu rază medie sau intermediară de acţiune în ultima lor fază, intrând în coliziune cu ele.

Washingtonul dispune de sistemul Ground-based Midcourse Defense (GMD), cu 44 de interceptori, instalat la Fort Greely, la aproximativ 160 de kilometri de Fairbanks, în Alaska şi în baza Vandenberg a US Air Force, în California.

Sistemul se bazează pe radare şi alţi senzori repartizaţi în lumea întreagă şi pe sateliţi, în vederea detectării tirurilor de rachetă inamice. Apoi o rachetă de interceptare distruge racheta-ţintă în spaţiu, prin forţa energiei sale cinetice.

Noua strategie de apărare antirachetă prevede creşterea numărului acestor interceptori la 64 până în 2023.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.