Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul 10 august, pericol letal pentru Klaus Iohannis. Dilemele PSD

Inquam Photos / Octav Ganea
klaus iohannis

Liberalii au  întins o capcană ministrului Carmen Dan și a șefilor Jandarmeriei, dar acum sunt pe punctul de a cădea singuri în ea. Și, odată cu ei și președintele Kalus Iohannis. Subiectul suspendării actualului președintele a fost reînviat zilele trecute,  iar incidentele din 10 august și poziționările  președintelui au oferit muniție actualei coaliții. Ținta adevărată: subminarea șanselor acestuia  de a obține  un al  doilea mandat de președinte.

PSD se află în  cădere liberă, iar conducerea   caută  soluții pentru recâștigarea electoratului pierdut. Potrivit unor surse din conducerea social-democrată, există  deja trei sondaje de opinie interne, dar și externe care dau acest partid sub pragul psihologic de 30%.

Tirada  cu statul paralel, dar și recentele creșteri de pensii și salarii nu au  avut efectul scontat, care au pălit în fața protestelor provocate de tentativele  repetate ale actualei puteri de a slăbi sistemul de justiție prin modificări succesive  ale legilor de profil.

Confruntați cu această situație și cu criticile prezidențiale, PSD a reciclat teza suspendării. S-a făcut vorbire și s-a rostogolit spre presă și spre opinia publică existența unui document "foarte deștept făcut" prin care șeful statului să fie acuzat de înaltă trădare, validat la oră de maximă audiență chiar prin vocea președintelui PSD, Liviu Dragnea.

„Nu mi-aş dori să ajung acolo, dar nu e imposibil. Sunt acţiuni care au adus deservicii României”,  susținea recent  liderul PSD.

Ultimele proteste soldate cu violențe de ambele părți  au dat  apă la moară Opoziției. PNL și USL au cerut atât audierea  ministrului carmen Dan, a prefectului capitalei, dar și a șefilor Jandarmeriei care au gestionat interveția forțelor de ordine în mulțime în seara lui 10 auagust, cât și o sesiunea extraordinară a Parlamentului pentru crerea unei comisii de anchetă în acest sens.

După o scurtă ezitare,  scoail-democrații s-au repliat și par  că intenționează  să folosească demersul Opoziției  în propriul lor avantaj, susținând că protestele  au fost o adevărată tenativă de  lovitură de stat. „Susțin cu tărie această propunere, colegul nostru, europarlamentarul Dan Nica, a solicitat constituirea unei comisii parlamentare de anchetă pentru analizarea evenimentelor din 10 august. Pentru asta a fost ameninţat cu moartea. Nu este singurul membru PSD care primeşte astfel de ameninţări şi nu putem permite perpetuarea şi accentuarea politicii iresponsabile de fracturare a societăţii româneşti. De aceea această comisie trebuie constituită de îndată. Guvernele se schimbă de către majorităţi parlamentare rezultate în urma votului democratic şi nu prin violenţe puse la cale în stradă",  declama recent ministrul Apărării, Mihai Fifor.

În fapt liderul social-democrat a prefigurat ce se va întâmpla în  viitoarea comisie parlamentară de anchetă.  "Iohannis, PNL și cei care au încurajat participarea acestor proteste  vor fi puși la zid ca principalii responsabili pentru  crearea premiselor care au condus la  violențele deja cunoscute. Documentul la care deja am lucrat va fi completat cu aceste noi  acte de trădare. E

Astăzi este mai ușor să-l acuzi de înaltă trădare, decât să inițiezi o suspendare din funcție pe căile clasice", susțin sursele citate.

De altfel,  social-democrații se află în plină campanie anti-Iohannis  și peste  hotare. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a trimis o scrisoare Comisiei Europene în care îl acuză pe preşedintele Iohannis că încurajează înlăturarea Guvernului prin mijloace violente. Mai mult, eurodeputaţii PSD s-au lansat într-un val de atacuri la adresa şefului statului, respectând punctajul făcut și primit din partea conducerii de partid

„Au fost încercări repetate de intrare în sediul guvernului, de forţare a cordoanelor de jandarmi şi de incendiere a unor obiective în spaţiul public (...) Consider că aceste încercări de înlăturare pe cale violentă a unui guvern legitim pot reprezenta un precedent periculos în rândul statelor democrate. De asemenea, funcţia constituţională de mediator între societate, forţele politice şi instituţiile statului, care revine Preşedintelui României, conform atribuţiilor din legea fundamentală, a fost ignorată de către acesta, care dimpotrivă a găsit momentul să aducă acuze Guvernului şi să facă un apel la continuarea protestelor“, le-a transmis Viorica Dăncilă oficialilor europeni în scrisoarea sa.

Liderul europarlamentarilor PSD, Dan Nica, l-a acuzat la rândul său pe Iohannis că are o atitudine conflictuală şi de faptul că a adus „o serie de acuzaţii dure la adresa Jandarmeriei, în lipsa oricăror dovezi şi informaţii“. „Acest fapt denotă rea-voinţă şi dorinţa evidentă de a stimula şi mai mult violenţele existente. Ca şi Băsescu, Iohannis nu este interesat de stingerea conflictelor din societatea românească, ci, dimpotrivă, de escaladarea lor pentru câştiguri electorale“, a afirmat liderul eurodeputaţilor PSD.

Totuși, social-democrații  sunt pe deplin conștienți că un demers real de suspendare nu are șanse în actualul Parlament. Este  nevoie de  minimum două treimi din voturile deputaților și senatorilor. UDMR a  dat deja semnalul clar că vor lăsa PSD în off-said dacă se va ajunge aici.  Nici Tăriceanu, cu al său ALDE, nu este dispus să intre ușor în acest joc. El are nevoie de un Klaus Iohannis în funcție,  pentru a-și putea clădi imaginea de opozant de succes  al acestuia în perspectiva  viitoarelor alegeri prezidențiale. Are  nevoie de Iohannis în funcție și pentru că un președinte neutralizat în an electoral va relaxa PSD care ar putea abandona varianta susținerii unei candidaturi comune  alături de ALDE pentru  Cotroceni.

În aceste condiții, toată această campanie, inclusiv  reînvierea scenariului suspendării președintelui, este strâns legată de situația PSD în sondaje. În an preelectoral,  partidul  condus de Liviu Dragnea se află în picaj, iar testul viitoarelor europarlamentare este  perceput ca elementul decisiv în  definirea strategiei pentru viitoarele prezidențiale din același an.

Transformarea imaginii lui Kalus Iohannis ca aparținând unui președinte  conflictual, de genul lui  Traian Băsescu, care poate  arunca  țara și instituțiile  în  haos, este ceea ce  au tot încercat să   crească social-democrații în spațiul public, în speranța  unei polarizări cu efecte pozitive pentru  viitorul lor scor electoral. Până acum nu le-a reușit, dar antagonizarea  demonstranților anti-PSD din piață și încurajarea lor la  violențe, poate servi ca o mănușă acestui plan. Pe varianta punerii sub acuzare a președintelui pentru un astfel de cap de acuzare,  un prim avantaj pentru PSd ar consta în faptul că Mai mult, suspendarea președintelui din funcție ar avea un efect mai lung,  fără a mai fi nevoie de un referedum, pentru că ar  funcționa de fapt imediat după votul din Parlament și ar dura până când Înalta Curte de Casație și Justiție ar infirma sau confirma demersul Parlamentului .

Dar ca și în cazul  procedurii de suspendare, Dragnea și ai săi au un obstacol major de trecut -  punerea sub acuzare pentru înaltă trădare trebuie votată de Parlament cu minimum două treimi din numărul total de senatori și deputați, așa cum se  prevede la art. 96 din Constituție. Deci, totul depinde de ce decid aliații din ALDE și UDMR., care nu se grăbesc deloc să dea curs planului liderului PSD.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.