Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momentul când tot sistemul va crăpa se apropie vertiginos

Hotnews:

Ca orice masa critica de nemultumire cronica, acest cazan sub presiune care a devenit astazi Romania sta sa explodeze in caz ca 2016 nu va aduce schimbari semnificative. Partidele nu sunt capabile sa se reformeze din interior. Vin cu acelasi tip de candidati de proasta calitate la consiliile locale si judetene, cu aceiasi primari obositi si tristi.  Obiectivul imediat pentru toti revoltatii de azi ar trebui alegerile locale, prioritate zero. Majoritatea deciziilor care ne afecteaza direct viata (scoala, spital, strada, canalizare, curatenie) aici se iau.  Consiliile locale (micul parlament local) sunt complet iesite de pe radar, scapa ariei noastre de interes. Partidele trebuie obligate, presate sa-si schimbe radical oferta de primari si consilieri locali. Desigur, nu o vor face nici de data asta.  Prin urmare, cred ca sistemul nu se va schimba spectaculos nici dupa alegerile de anul viitor insa nu cred ca mai poate rezista asa incremenit inca un ciclu electoral complet. Momentul cand tot sistemul va crapa se apropie vertiginos. Vor forta cu totii lichidarea justitiei pentru ca asta reprezinta, in mintea lor, salvarea sistemului. Asta inseamna insa condamnarea noastra. Sfarsitul este mai aproape decat isi imagineaza politicieni expirati ai Romaniei. Generatia furata nu mai are timp sa astepte ca asasinii sperantelor noastre sa lase in urma alti morti.

Digi24:

Protestele din această seară arată „falimentul unui sistem politic” și „nevoia unei resetări totale a administrației”, a declarat  sociologul Vasile Dâncu. „O societate care nu protestează este o societate care nu are mecanismele de control asupra puterii, nu are mecanismele de veghe. Ceea ce se întâmplă acum este o mișcare de stradă care arată falimentul unui sistem politic și nevoia unei resetări totale a României, a unei resetări totale a administrației și a modului nostru de a gândi”, a spus Vasile Dâncu „Foarte mulți dintre acești tineri spun un lucru care este esențial și pe care ei l-au înțeles: acela că suntem vinovați, într-un fel, cu toții, este vinovat un întreg sistem. Ne uităm și la acei proprietari, la acei trei proprietari care au avut acel club. Aceștia erau tineri de vârsta lor, erau tineri investitori, cu siguranță că nu erau nici comuniști, cu siguranță că au vrut să facă și ei ceva modern. Poată că și ei ai fost obligați să dea șpăgi, poate că și eu au fost obligați să trăiască în sistem”, a adăugat sociologul.„Acești tineri (cei care protestează, n.r.) se revoltă împotriva unui mod de viață și, sigur, că se revoltă împotriva celor care se află la putere în momentul acesta. Este un lucru normal, este o emoție foarte puternică”, a mai spus Vasile Dâncu.

Evenimentul Zilei:

Furia, frustrarea că nu și-a asumat nimeni responsabilitatea politică pentru moartea atâtor tineri este mare. Este esențial să cadă capete. În Estonia, premierul și-a dat demisia după ce prăbușirea acoperișului unui supermarket a provocat foarte multe victime. În România, au ars aproape 200 de tineri, 32 intre ei au murit și niciun decident politic nu a plecat de pe funcție. Politicienii noștri dau vina unii pe alții, sunt preocupați să se acopere cu prevederi legale aberante (cum este blestemata aceea de declarație pe proprie răspundere), și întărâtă segmente sociale unul împotriva altuia, doar pentru a scăpa din învălmășeală creată.S-ar putea ca, după această tragedie, să avem demisii și demiteri, să fie modificate acte normative. Sunt sceptic însă că acest sistem administrativ putred va fi schimbat în mod esențial. Strada are un rol esențial pentru ca acest lucru să se întâmple. Pentru ca moartea atâtor tineri să nu fie, încă o dată, în zadar.După ce se va obține demiterea unor politicieni, trebuie trecut la faza a doua  în care presiunea publică trebuie să fie aplicată, constantă si puternică. Energia străzii nu trebuie să se piardă în revendicări de ordin general. Cererile trebuie exprimate punctual, pentru a fi eficiente. Vocile oneste, cu expertiză în reformarea administrativă, trebuie să se exprime în agora, iar protestatarii trebuie să le sprijine.

Sursa foto: Facebook Digi24

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.