DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Monica Gheorghiţă a pledat pentru Cooperarea UE - ONU pe durata preşedinţiei române a Consiliului UE

https://www.mae.ro/node/42887
Monica Gheorghiță

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale globale, Monica Gheorghiţă, s-a întâlnit joi cu Şeful Oficiului ONU pentru Pace şi Securitate din Bruxelles (UNLOPS), Rory Keane, aflat în România pentru un schimb de opinii pe marginea cooperării UE - ONU pe durata mandatului preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

"În cadrul discuţiilor, demnitarul român a informat în legătură cu priorităţile Preşedinţiei României a Consiliului UE, în general, şi în domeniul păcii şi securităţii, în particular, şi s-a referit la contribuţia României la misiunile ONU de menţinere a păcii, respectiv implementarea proceselor de reformă din domeniul păcii şi securităţii în sistemul ONU. Partea română a relevat necesitatea de a răspunde la cerinţele reînnoite privind prevalenţa prevenţiei conflictelor şi abordarea cu prioritate a cauzelor care subminează o pace sustenabilă, sporirea coeziunii dintre latura politică şi cea operaţională în cadrul operaţiunilor de menţinere a păcii, inclusiv prin impunerea unui leadership responsabil, precum şi iniţierea unor procese de consultări şi coordonare privind desfăşurarea unor acţiuni comune, pentru îndeplinirea mandatelor fiecărei misiuni", informează MAE, prin intermediul unui comunicat.

Cei doi oficiali au discutat despre întărirea parteneriatului dintre ONU şi organizaţiile regionale, în format trilateral ONU-UE-Uniunea Africană, precum şi creşterea şi întărirea rolului femeilor şi al tineretului în prevenirea conflictelor şi consolidarea păcii. Şeful UNLOPS a pus accent pe atenţia prioritară a ONU pentru dezvoltarea de parteneriate pentru sprijinirea administrativă şi financiară a proiectelor ONU şi a relevat locul important pe care îl ocupă parteneriatul cu UE în desfăşurarea unor misiuni de pace complexe, informează agerpres.ro.

"Totodată, oficialul ONU s-a referit la eficienţa viitoarelor misiuni de pace, ca principal obiectiv al procesului de reformă în curs, şi a încurajat România să continue investiţiile în domeniile de nişă din cadrul ONU, precum pregătirea personalului de securitate al ONU, care are loc în cadrul Centrului de Excelenţă pentru Protecţie şi Securitate al SPP. Vizita în România a şefului UNLOPS de la Bruxelles a oferit prilejul reiterării angajamentului României în sprijinirea eforturilor ONU, inclusiv ca parte a angajamentului asumat în cadrul campaniei pentru promovarea candidaturii României la CS ONU, şi a eforturilor UE în vederea prevenirii conflictelor şi a eficientizării operaţiunilor de menţinere a păcii", a menţionat aceeaşi sursă.

UNLOPS este responsabil pentru dezvoltarea unor parteneriate între ONU şi Uniunea Europeană (UE), Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi alte organizaţii cu sediul în Bruxelles pe probleme de pace şi securitate. Potrivit MAE, UNLOPS reprezintă în mod oficial cele trei departamente ale Secretariatului general al ONU, însărcinate cu supravegherea păcii şi securităţii internaţionale: Departamentul pentru operaţiuni de menţinere a păcii (DPKO), Departamentul afaceri politice (DAP) şi Departamentul pentru sprijin în teren (DFS), precum şi, mai recent, al patrulea, Departamentul Antiterorism.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.