Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Monica Macovei sare în apărarea jurnalistului turc: Niciun stat membru nu a acceptat extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan

macovei2

Europarlamentarul Monica Macovei sustine că România nu poate aproba extradarea jurnalistului turc, mentionand ca statul roman s-a angajat sa respecte mai multe conventii internationale care se refera la riscurile la care ar putea fi supuse persoanele extradate in tara natala. Macovei mentioneaza ca niciun stat membru UE nu a admis o astfel de solicitare din partea Turciei.

"Regimul dictatorial al lui Erdogan, care de 2 ani de zile încalcă sistematic drepturile omului, arestând judecători, profesori, jurnaliști și alte zeci de mii de persoane care au criticat regimul, a emis un mandat de extrădare în cazul ziaristului turc Kamil Demirkaya. Niciun stat membru nu a acceptat extrădări cerute de regimul dictatorial al lui Erdogan, inclusiv Albania, care nu este în UE, a refuzat recent o astfel de cerere.

România s-a angajat să aplice și să respecte mai multe convenții internaționale care sunt foarte clare:

Citeste si Washingtonul sare în ajutorul Ucrainei - SUA vor trimite o navă de război în Marea Neagră

1. Convenția europeană de extrădare

Articolul 3 - Infracțiuni politice

Alin.1: Extrădarea nu se va acorda, dacă infracțiunea pentru care este cerută este considerată (...) infracțiune politică.

2. Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene

Articolul 19 - Protecţia în caz de strămutare, expulzare sau extrădare

Alin. 2: Nimeni nu poate fi strămutat, expulzat sau extrădat către un stat unde există un risc serios de a fi supus pedepsei cu moartea, torturii sau altor pedepse sau tratamente inumane sau degradante.

3. Convenția împotriva torturii şi altor pedepse şi tratamente cu cruzime, inumane sau degradante

Articolul 3

Alin. 1: Nici un stat parte nu va expulza, nu va reîntoarce, nici nu va extrăda o persoană către un alt stat în care există motive serioase de a crede că acolo ea riscă să fie supusă la tortură.

Alin. 2: Pentru a stabili dacă există asemenea motive, autoritățile competente vor ține seama de (...) existența, în statul vizat, a unui ansamblu de violări sistematice ale drepturilor omului, grave, flagrante sau de proporții", a scris Monica Macovei pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.