Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mormântul lui Iisus urmează să fie restaurat

iosif mormant tomb

Bisericile din Ţara Sfântă vor începe în câteva săptămâni restaurarea mormântului lui Isus, aflat în stare avansată de degradare, din biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, a anunţat miercuri Custodia Locurilor Sfinte, preluată de AFP.

Mormântul, un edicul de marmură de câţiva metri înălţime şi lăţime, este susţinut de zeci de ani de o structură metalică ce sprijină blocurile, care se desprind unele de altele sub efectul intemperiilor şi al afluxului zilnic a mii de pelerini şi turişti. Ediculul ridicat sub cupola bisericii construite în locul peşterii unde, conform tradiţiei creştine, a fost depus trupul lui Isus, va fi demontat şi reconstruit întocmai, a anunţat pe site-ul său de internet Custodia, care administrează locurile sfinte catolice de pe Pământul Sfânt. Vor fi înlocuite doar bucăţile prea fragile sau cele sparte, plăcile de marmură care pot fi păstrate vor fi curăţate, iar structura care le susţine va fi consolidată. Lucrările vor putea demara imediat după Paştele ortodox, celebrat în acest an la începutul lunii mai. Restaurarea, încredinţată unei echipe elene, urmează să dureze opt luni şi să se încheie la începutul lui 2017. Locul va fi accesibil pe perioada lucrărilor.

Ediculul, realizat în 1809-1810 în stil baroc otoman după un incendiu care a avariat toată bazilica, este cea mai recentă dintre construcţiile care s-au succedat din secolul al IV-lea pe locul mormântului lui Isus. El a dat imediat semne de fragilitate, scufundându-se sub propria greutate şi fiind supus intemperiilor printr-un spaţiu deschis din cupola domului. Factori contemporani i-au accelerat degradarea, în primul rând afluenţa vizitatorilor, a căror respiraţie face să crească umiditatea ambientală şi alterează mortarul. Şi lumânările care ard la câţiva centimetri de edicul provoacă puternice variaţii termice ale marmurei şi depun un strat gros de material negru şi unsuros, anunţă Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.