Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova a promis că va împiedica deturnarea ajutorului său militar Venezuelei, afirmă ministrul de externe columbian

Wine and Travel with www.amandabarnes.co.uk
America de Sud

Columbia a anunţat luni că a obţinut angajamentul Moscovei de a nu permite ca asistenţa militară a Rusiei către Venezuela să ajungă în mâinile unor grupări armate care operează la frontiera permeabilă dintre cele două ţări, relatează AFP.

"Ambasadorul Rusiei ne-a spus că nicio cooperare militară a Rusiei cu Venezuela nu va fi utilizată niciodată pentru o acţiune militară împotriva Columbiei", a declarat ministrul de externe columbian Marta Lucia Ramirez, totodată vicepreşedinte, într-o conferinţă de presă după întrevederea cu ambasadorul Rusiei la Bogota, Nikolai Tavdumadze, potrivit Agerpres.

Această întâlnire a avut loc după ce misiunea diplomatică rusă calificase drept "iresponsabile" declaraţiile ministrului columbian al apărării, Diego Molano, care acuzase Moscova de "ingerinţă externă" la frontiera cu Venezuela.

Molano a declarat că există "sprijin şi asistenţă tehnică din partea Rusiei" pentru trupele venezuelene, dar a explicat că o întrebare din partea presei l-a făcut să utilizeze termenul "ingerinţă externă" în declaraţia sa precedentă.

"Cooperarea rusă (cu Venezuela) nu are niciun interes să afecteze o altă ţară, ne-a spus ambasadorul rus", a adăugat ministrul de externe columbian.

Columbia acuză Venezuela că găzduieşte grupări armate columbiene care utilizează bani din droguri pentru a ataca forţele sale de ordine la frontiera permeabilă ce se întinde pe 2.200 de kilometri, ceea ce autorităţile de la Caracas neagă.

Columbia a cerut Rusiei să aplice un "certificat de utilizator final" pentru armele livrate Venezuelei astfel încât să existe "o garanţie că niciun echipament nu va fi utilizat de nimeni altul decât de forţele militare", a explicat Ramirez.

ELN - gherila de inspiraţie ghevaristă, şi disidenţi din cadrul Forţelor armate revoluţionare din Columbia (FARC) care resping acordul de pace semnat în 2016 cu această gherilă marxistă - luptă de la începutul lunii ianuarie pentru controlul teritorial al departamentului Arauca, separat de Venezuela printr-un râu.

Arauca este o zonă marcată de diverse traficuri şi contrabandă, fiind o rută importantă pentru exportul drogurilor produse în Columbia.

Aceste violenţe între două gherile, cu asasinate ţintite, s-au soldat cu aproximativ 70 de morţi într-o lună. Acestea au loc şi în Venezuela, unde - potrivit Bogotei - cele două grupări dispun de baze. Guvernul chavist al lui Nicolas Maduro, aliat al Moscovei, respinge cu regularitate aceste acuzaţii.

Bogota, unul dintre principalii aliaţi ai SUA pe continent, şi Caracas au rupt relaţiile lor diplomatice la scurt timp după sosirea la putere a preşedintelui conservator Ivan Duque în august 2018.

În mai 2021, când ţara era scena unei mişcări de contestare fără precedent, Columbia a acuzat Rusia că ar avea legătură cu atacurile cibernetice împotriva site-urile internet oficiale. Ambasada Rusiei şi-a exprimat suprinderea faţă de aceste acuzaţii, pe care le-a calificat drept "total nefondate".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.