Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova avertizează SUA că dacă își mută trupele în Polonia ÎNCALCĂ tratatul NATO-Rusia: 'Vom luat toate măsurile necesare'

Putin Trump Putin Donald Trump Vladimir Putin

Rusia urmăreşte cu atenţie declaraţiile Washingtonului cu privire la relocarea unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia, iar în cazul în care va fi necesar va lua toate măsurile corespunzătoare pentru asigurarea securităţii Federaţiei Ruse şi a aliaţilor săi în noul context, a declarat joi ministrul adjunct rus de externe, Aleksandr Gruşko, avertizând cu această ocazie Washingtonul împotriva încălcării Actului Fondator NATO-Rusia, informează agenţia de presă rusă oficială RIA Novosti.

'Urmărim îndeaproape anunţurile făcute de Washington cu privire la posibila relocare a unei părţi a contingentului american din Germania în Polonia', a spus Gruşko, adăugând că Moscova va analiza demersul american nu numai din punctul de vedere al consecinţelor militare asupra securităţii regionale, ţinând cont de interesele legitime ale Rusiei şi ale aliaţilor ei, în primul rând Belarus, dar şi din punct de vedere al respectării poziţiei fundamentale a Actului Fondator NATO-Rusia, scrie agerpres.ro.

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

În acest sens, Gruşko, fost ambasador al Rusiei la NATO, a declarat că respectivul document cuprinde obligaţia Alianţei Nord-Atlantice de a se abţine de la 'desfăşurarea unor forţe combatante semnificative suplimentare' în Europa.

Potrivit ministrului rus, 'SUA ar putea încălca evident acest document internaţional'. 'Washingtonul distruge constant cadrele fundamentale ale securităţii militare în Europa', a afirmat responsabilul rus, citând retragerea Statelor Unite din Tratatul privind Forţele Nuclear Intermediar (INF) şi din Tratatul 'Cer Deschis'.

Citește și: El este noul director interimar al Unifarm! A picat examenul cu 5,50

Însă, unii observatori independenţi amintesc că Actul Fondator semnat de cele două părţi în 1997 prevede, de asemenea, că şi 'Rusia va manifesta o reţinere similară în privinţa dislocării convenţionale a forţelor sale în Europa', iar, în opinia acestora, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei reprezintă o încălcare flagrantă a acestui angajament.

Trupe americane vor fi transferate din Germania în Polonia, a anunţat miercuri preşedintele Donald Trump, primindu-l la Casa Albă pe omologul său polonez Andrzej Duda, fără să precizeze dimensiunea contingentului relocat, potrivit AFP.

Citește și: USR are dovada: S-a furat mai mult lemn comparativ cu anul trecut

Polonezii 'ne-au întrebat dacă vom trimite soldaţi suplimentari. (...) Probabil că vom pleca din Germania în Polonia' , a afirmat preşedintele american în faţa jurnaliştilor.

'Ne vom reduce forţele din Germania. Unele se vor întoarce acasă, iar altele vor pleca în alte locuri, iar Polonia va fi unul dintre aceste alte locuri din Europa'', a adăugat el.

Citește și: Alexandru Rafila, adevărul despre manipularea testărilor! Există această posibilitate?

Preşedintele SUA, care reproşează de mult timp Berlinului că nu participă suficient de mult la cheltuielile militare ale NATO, a anunţat săptămâna trecută că intenţionează să reducă semnificativ numărul soldaţilor americani care staţionează în Germania, care va trece de la maximum 52.000 la 25.000, potrivit AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.