Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova cere Olandei să aducă dovezi pentru acuzațiile de spionaj cibernetic

spionaj

Kremlinul a asigurat luni că Olanda nu a prezentat nicio dovadă a acuzaţiilor potrivit cărora spioni ruşi ar fi încercat să pirateze în aprilie sediul din Haga al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), în timp ce ambasadoarea Olandei la Moscova a fost convocată la Ministerul de Externe rus, potrivit France Presse.

'Nu', a răspuns jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, întrebat dacă elementele prezentate săptămâna trecută de Olanda, în special paşapoartele diplomatice utilizate de cei patru presupuşi agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU), care au fost expulzaţi, reprezintă dovezi.

ALERTĂ - Dragnea încearcă prin toate mijloacele: Liderul PSD a dat în judecată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie

'Există canale obişnuite de lucru (...) Prin aceste canale oficiale se transmit documente, dovezi şi informaţii şi atunci suntem gata să le urmărim. Nu intenţionăm să vorbim despre astfel de subiecte prin intermediul mass-media', a adăugat el.

Aceasta este prima reacţie a Kremlinului de când Haga a acuzat joi Moscova de tentativă de piratare, iar mai multe puteri occidentale au urmat exemplul Olandei pentru a denunţa atacuri cibernetice comise de ruşi în întreaga lume.

În paralel, Ministerul de Externe rus, citat de agenţiile de presă moscovite, şi-a anunţat intenţia de a o convoca luni pe ambasadoarea Olandei la Moscova.

'În legătura cu campania de dezinformare organizată la Haga, ambasadoarea Olandei va fi convocată la Ministerul de Externe luni', a indicat diplomaţia rusă.

Olanda a declarat joi că a dejucat o tentativă de piratare împotriva OIAC de către patru presupuşi agenţi ruşi, care au intrat cu paşapoarte diplomatice pe teritoriul olandez. Ei parcaseră un autoturism plin cu echipamente electronice în parcarea unui hotel din apropierea OIAC cu scopul de a pătrunde de la distanţă în sistemul informatic al instituţiei.

Această tentativă de presupusă piratare a avut loc în luna aprilie, în timp ce OIAC ancheta cu privire la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia, act comis - potrivit Londrei - de agenţi ai Serviciului de informaţii al armatei ruse (GRU). OIAC mai investiga, între altele, şi presupusul atac chimic de la Douma, în Siria, atribuit de Occident forţelor guvernamentale siriene susţinute de Moscova.

Rusia a denunţat un 'act de propagandă' şi a ironizat pe seama 'spionitei acute' care, potrivit ei, i-a cuprins pe occidentali, aceasta cu toate că autorităţile olandeze au descoperit la unul din cei patru agenţi ruşi expulzaţi din Olanda chitanţa de la taxiul cu care aceştia s-au deplasat de la sediul GRU din Moscova până la aeroportul Şeremetievo.

Olanda, Marea Britanie, Canada, Australia, Statele Unite şi Franţa acuză Kremlinul de orchestrarea unei serii de atacuri cibernetice pe plan internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.