Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova, condamnată a doua oară la CEDO pentru discriminarea persoanelor de orientare homosexuală

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam homosexual LGBT homosexual

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat din nou Rusia, marţi, cu privire la discriminarea persoanelor de orientare homosexuală, cărora le interzice să manifesteze pentru drepturile lor, la opt ani de la o primă hotărâre cu privire la acest subiect, în urma căreia Moscova nu a luat vreo măsură, relatează Reuters, informează News.ro.

În 2010, jurisdicţia Consiliului Europei (CoE) stabilea că interzicerea sistematică a unor marşuri ale mândriei de a fi gay ("gay pride"), la Moscova, a încălcat dreptul la libertatea de întrunire, dreptul la un recurs eficient şi interzicerea oricărei discriminări în exercitarea acestor drepturi.

După ce a primit 51 de plângeri similare cu privire la diverse reuniuni în favoarea drepturilor lesbienelor, gay-ilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT), interzse în mai multe oraşe din ţară, CEDO - care a reţinut doar şapte din motive procedurale - trimite la hotărârea sa din 2010 într-o nouă condamnare a Moscovei.

”Principalul motiv al interzicerii organizării de evenimente (...) era dezaprobarea autorităţilor a unor manifestaţii pe care le considerau ca promovând homosexualitatea”, sublinia Curtea atunci.

Citește și: Cum decurgeau ședințele cu Adrian Sârbu. Mircea Badea, poveste inedită: 'Băi, io zic să vă băgați mințile-n cap'

În 2017, Curtea a conchis în mod similar în 18 cazuri cu privire la manifestaţii interzise, cu privire la care a fost sesizată.

De această dată, însă, CEDO a făcut un pas în plus, amintind ”forţa obligatorie” a hotărârilor sale, a căror executare este supervizată în principiu de Comitetul de Miniştri, instanţa politică şi executivă a Consiliului Europei.

”Natura încălcărilor constatate (...) şi gravitatea problemelor recurente în cauză îndeamnă la eforturi susţinute şi pe termen lung în vederea adoptării unor măsuri de ordin general, pentru ca Rusia să soluţioneze probleme în domeniul libertăţii de întrunire şi interzicerii discriminării”, subliniază Curtea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.