Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova i-a prins pe cei de la The New York Times şi din Financial Times cu date false

nytimes.com
The New York Times

Rusia a precizat joi că verifică articole din The New York Times şi din Financial Times care "dezinformează" prin faptul că susţin că mortalitatea scăzută din cauza coronavirusului în ţară este mult subestimată, scrie Le Figaro, potrivit news.ro.

Agenţia rusă de supraveghere a telecomunicaţiilor, Roskomnadzor, a precizat pentru AFP că "verifică" cele două articole în baza unei legi care pedepseşte "dezinformarea".

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ruse Maria Zakharova a afirmat că a trimis scrisori către cele două publicaţii în care le solicită să "retragă dezinformarea pe care au publicat-o".

"Vedem, cu din ce în ce mai multe dovezi, că anumite forţe occidentale caută să folosească criza actuală pentru a discredita eforturile guvernamentale în unele ţări şi să destabilizeze situaţia", le-a declarat Maria Zakharova jurnaliştilor.

Rusia intenţionează să facă plângere pe acest subiect la Organizaţia pentru securitate şi cooperare în Europa (OSCE), UNESCO şi ONU, a adăugat ea.

Citește și: Propunere bombă: Anulați examenele pentru evaluarea națională clasa VIII și examenul de Bacalaureat

Articolul din The New York Times afirmă că oraşul Moscova, epicentru, epidemiei în Rusia, înregistrează în realitatea mai mulţi morţi din cauza coronavirusului decât cel este oficial recenzat.

Cel din Financial Times asigură că mortalitatea legată de virus în ţară ar putea fi cu 70% mai mare decât cifrele oficiale.

Întrebat de AFP, Financial Times nu a reacţionat imediat la acuzaţiile ruseşti, în timp ce NYT a spus că "este sigur de veridicitatea articolului său".

Rusia, a doua în lume după numărul de contaminări, se clasează abia pe locul 18 în privinţa deceselor şi pe 58 după deceselor la un milion de locuitori, cu doar 2.305 victime la 250.000 de persoane infectate.

Citește și: Lovitură! Adrian Năstase, acțiune împotriva lui Klaus Iohannis și a lui Ludovic Orban

Unele voci din Rusia estimează că aceste cifre sunt subestimate, dar autorităţile neagă orice manipulare, evidenţiind rezultatul măsurilor luate de la începutul crizei şi o campanie masivă de testare a populaţiei.

Rusia explică mortalitatea scăzută din ţară prin reorganizarea sistemului său de sănătate, epidemia ajungând mai târziu în Europa occidentală şi astfel a dat ţării timp să reacţioneze şi să creeze mai multe paturi în spitale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.