Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova își ia în serios rolul de 'cea de a treia Romă'. Patriarhul Kiril denunță drept 'schismatică' Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol

patriarhul Kiril

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat vineri Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, calificând-o drept 'schismatică', după ce aceasta a recunoscut recent o Biserică independentă în Ucraina de tutela religioasă rusă, informează AFP preluată de Agerpres.

'Patriarhia Constantinopolului s-a identificat cu schismaticii. Ea a încălcat toate regulile canonice, s-a amestecat în jurisdicţia noastră şi i-a iertat pe schismatici', a declarat patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă TASS. 'Aceasta înseamnă că s-a identificat cu schismaticii şi că ea însăşi a devenit schismatică', a adăugat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse într-o declaraţie de o rară severitate la adresa Patriarhiei Ecumenice.

Patriarhia de la Constantinopol a decis săptămâna trecută să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu reverberaţii importante pentru viitorul a milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă.

Totodată, la Sfântul Sinod din 9-11 octombrie, Patriarhia Ecumenică i-a restabilit canonic în rangul lor ierarhic pe principalii lideri ai facţiunilor schismatice ucrainene, pe 'patriarhul' Filaret şi pe 'mitropolitul' Macarie.

Indignată, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat luni ruperea tuturor legăturilor cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie.

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că 'majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi' a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă.

Responsabilul pentru relaţii externe al Bisericii ruse, mitropolitul Ilarion, s-a deplasat vineri la Vatican pentru discuţii cu uşile închise cu papa Francisc, a indicat agenţia de presă RIA Novosti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.