Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova nu mai are de gând să lucreze cu Washingtonul, nu este pregătită nici să 'mușamalizeze' atacurile lui Biden, declară expertul Dmitri Suslov

vestidinrusia.ro
biden putin

Întârzierea revenirii la Washington a ambasadorului Rusiei arată că, după atacul ofensator al președintelui american, Joe Biden, la adresa colegului său rus, Vladimir Putin, Moscova nu mai are de gând să lucreze cu Washingtonul după vechiul format, la fel cum nu este pregătită nici să ”mușamalizeze” acest episod. Este părerea exprimată de directorul Centrului pentru Studii Complexe, Eropene și Internaționale, al Școlii Superioare de Economie, Dmitri Suslov, expert al Clubului Internațional de Dezbateri ”Valdai”.

”Întârzierea întoarcerii lui Antonov arată cel puțin faptul că Rusia nu este încă mulțumită de explicația pentru mitocănia lui Biden, care a fost exprimată la adresa lui Putin, de absența oricăror scuze din partea SUA, precum și de dorința Washingtonului de a mușamaliza subiectul și de a reveni la obișnuitul format al relațiilor cu Rusia”, a declarat interlocutorul agenției. În înțelegerea lui actuală, acest format presupune, în opinia americanilor, o presiune dură, o retorică mitocănească, dar, în același timp, și o cooperare selectivă acolo unde au nevoie SUA”, scrie vestidinrusia.ro.

În opinia expertului, prezența lui Antonov la Moscova indică, totodată, faptul că partea rusă nu este pregătită să lucreze cu Washingtonul în formatul obișnuit. ”Moscova tot mai așteaptă din partea Washingtonului un semnal, explicații și, până la urmă, scuze pentru o astfel de retorică. Ea nu este gata să înghită, pur și simplu, cele întâmplate, să uite și să revină la vechiul format de conlucrare”, a subliniat analistul.

La rândul lor, americanii încearcă să demonstreze că atacul șefului Casei Albe la adresa liderului rus nu schimbă nimic și că ei sunt dispuși, și pe mai departe, să concluzeze cu partea rusă pe o serie de direcții – controlul armelor, reglementarea situației din Afganistan, a constatat specialistul. Același lucru îl indică și invitația adresată lui Putin, de a participa la un summit pe probleme de climă, a adăugat expertul.

În același timp, interlocutorul agenției a atras atenția asupra faptului că nu trebuie să ne așteptăm la scuze din partea americană, motiv pentru care Antonov nu va reveni la Washington încă o perioadă de timp, iar Rusia va da clar de înțeles Statelor Unite că nu mai intenționează să caute special o agendă pozitivă în relațiile bilaterale. În același timp, Rusia, ca și Statele Unite, ”va fi gata să colaboreze în acele chestiune unde o astfel de colaborare are o importanță critică”.

Mai mult, expertul este convins că ”este puțin probabil ca nivelul relațiilor diplomatice dintre cele două țări să fie coborât, iar prezența lui Antonov la Wshingtoni nu este neapărat necesată atâta timp cât părțile nu sunt angajate în niște negocieri importante”. ”Nu cred că Rusia va fi de acord să scadă nivelul relațiilor diplomatice, deoarece acest lucru va complica conlucrarea cu SUA, necesară inclusiv nouă, când vor începe aceste negocieri pe fond referitoare la stabilitatea strategică după Tratatul privind Măsuri de Reducere și Limitare a Armelor Strategice Ofensive, la problema rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune în Europa și amplasarea lor, la cooperarea în Arctica și așa mai departe, și atunci va fi cu adevărat necesar ca legătura să fie operativă și permanentă”, a rezumat Suslov.

Ambasadorul se află la Moscova din 21 martie; el a avut, deja, o serie de întâlniri, inclusiv la MAR Rus și în Duma de Stat. Luni, Antonov a declarat pentru TASS, că speră să revină la Washington în viitorul apropiat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.