Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova o atacă dur pe Maia Sandu: Face experimente de tip `al Treilea Reich` în Moldova. Limba moldovenească mai veche ca limba română

Ria Novosti
Maria Zaharova

Politica președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, este comparabilă cu experimentele efectuate de cel de-al Treilea Reich cu privire la naționalitatea și limba oamenilor, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, într-un interviu acordat TASS preluat de Rador Radio România.

"În ceea ce privește politica Maiei Sandu, știţi, cred că acest lucru este comparabil cu experimentele celui de-al Treilea Reich. Numai atunci și acolo s-au făcut experimente cu naționalitatea oamenilor, cu limba lor" - a spus diplomatul rus.

Reprezentantul MAE rus a amintit că în literatura documentară și în istorie a fost deja descris "cum al Treilea Reich i-a forțat pe ziarişti să folosească un font diferit". "Fontul - am în vedere utilizarea unei astfel de componente etnoculturale, fontul ziarelor trebuia să corespundă acestei idei a arienilor - un arian pur-sânge, tot ceea ce le vine în minte: forma nasului, urechile, forma craniului, fruntea, poziţia ochilor și așa mai departe. O împărţire clară a oamenilor pe categorii. Desigur, eugenismul care a luat amploare" - a subliniat Zaharova.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, făcând o paralelă cu politicile celui de-al Treilea Reich, a subliniat că Maia Sandu "a rescris oamenii la propriu, fără să-i întrebe, conform unui șablon, pe o matriţă - ea a pus și a înconjurat acele cercuri de care era nevoie, restul au fost tăiate, colorate și aruncate".

Amintim că Maia Sandu a aprobat în 2023 o rezoluție parlamentară de redenumire a limbii de stat din moldovenească în română.

"Într-o secundă, limba moldovenească, printr-o mânuire de condei a Guvernului Sandu, s-a transformat în limba română. Și ce sunt acestea dacă nu elemente de genocid împotriva unui întreg popor?" - a declarat ea.

Maria Zaharova a declarat că prima întrebare pe care ea o pune atunci când se întâlnește cu cetățenii Republicii Moldova se referă la limba pe care o vorbesc: "Spuneţi-mi, ce limbă vorbiţi?" "Ei răspund: desigur, limba moldovenească. Din punct de vedere istoric, limba moldovenească este mai veche decât limba română" - rezumat diplomatul rus.

Potrivit afirmaţiilor sale, Maia Sandu este "un dirijor al acelorași idei, ideologii, viziuni filozofice naziste care îi sunt plătite de către Occident".

"Cred că acest lucru este comparabil fie cu politica celui de-al Treilea Reich, fie cu modul în care colonialiștii au părăsit Africa, trasând granițele țărilor pur și simplu de-a lungul unei rigle puse pe hartă, făcându-i pe oameni să sufere, adică condamnând în mod deliberat oamenii la viitoare conflicte sângeroase, având o astfel de oportunitate la momentul respectiv" - a conchis Zaharova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.