Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova - Solicită autorităților din Norvegia retragerea unei diplomate acuzate de 'rusofobie'

Twitter
Rusia steag

Rusia a solicitat joi autorităţilor de la Oslo retragerea unei diplomate norvegiene, Elisabeth Ellingsen, acuzată că a făcut ''declaraţii rusofobe'' la recepţia unui hotel din Murmansk, transmit AFP şi Reuters.

''Subliniem că, după ceea ce s-a întâmplat, prezenţa doamnei E. Ellingsen pe teritoriul rus este imposibilă'', a indicat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Ea a precizat că ambasadorul Norvegiei la Moscova, Rune Resaland, a fost convocat joi la sediul Ministerului de Externe rus.

Ambasadorului norvegian i s-a transmis ''un protest ferm faţă de comportamentul inacceptabil al consulului E. Ellingsen într-un hotel din Murmansk, pe 6 iulie, atunci când şi-a permis declaraţii rusofobe şi jignitoare'', arată comunicatul citat.

Diplomaţia norvegiană a confirmat convocarea ambasadorului său la Moscova la sediul MAE rus şi a adăugat că viza lui Ellingsen a fost retrasă, conform Agerpres.

''În timpul întâlnirii, ambasadorul (norvegian) a reiterat scuzele'' Oslo-ului, subliniind că expresiile ''utilizate de colaboratoare nu reflectă politica norvegiană şi punctele de vedere norvegiene cu privire la Rusia şi la ruşi'', a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei norvegiene, Guri Solberg, care a precizat pentru AFP că Ellingsen nu se află în Rusia în prezent, fără a face alte precizări.

Săptămâna trecută a izbucnit un scandal după difuzarea pe social media a unei înregistrări video asupra recepţiei unui hotel din Murmansk (nord-vestul Rusiei), unde Elisabeth Ellingsen era consul. ''Îi detest pe ruşi. Daţi-mi o altă cameră, nu mă mişc de aici. (...) Şi cum decideţi dacă o cameră este potrivită? Ştiţi, sunt obişnuită cu propriile camere, vin din Scandinavia, nu ca o rusoaică care face curat cum poate'', a spus diplomata norvegiană la recepţia hotelului.

Consulatul general al Norvegiei la Murmansk a fost închis temporar de la 1 iulie din cauza situaţiei ''dificile'' din relaţiile bilaterale, potrivit autorităţilor de la Oslo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.