Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moscova ştie cum să oprească ambiţiile nord-coreene şi cere garanţii pentru Phenian

Trendolizer
putin N korea

Phenianului trebuie să i se ofere garanţii de securitate, ceea ce i-ar permite Coreii de Nord să renunţe la programul său balistic şi nuclear, a declarat marţi ministrul-adjunct de externe al Federaţiei Ruse, Igor Morgulov, informează RIA Novosti, conform agerpres.

Cu puţin timp înainte, Morgulov a anunţat că Moscova a elaborat o 'foaie de parcurs' pentru soluţionarea problemei nord-coreene, pe care Federaţia Rusă este gata să o discute cu partenerii săi internaţionali.

Citeşte şi: Atentat TERORIST în Kiev. Un SPION a murit după ce maşina sa a EXPLODAT - VIDEO

'Este important ca toate ţările din această subregiune să se simtă în egală măsură în siguranţă, iar în cazul Coreii de Nord trebuie să existe garanţii care să determine Phenianul să renunţe la programul său balistic şi nuclear', a declarat Morgulov.

La începutul lunii iunie, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat cu unanimitate de voturi o rezoluţie ce extinde sancţiunile împotriva Coreii de Nord, dată fiind continuarea de către aceasta a testelor de rachete. Pe listă au fost incluse mai multe persoane fizice şi patru persoane juridice.

Phenianul a testat două rachete balistice în ultimele două săptămâni, acţiuni condamnate ferm de Consiliul de Securitate al ONU, care a avut marţi o reuniune de urgenţă pentru a discuta această chestiune.

SUA cer noi sancţiuni împotriva Phenianului, indicând că nu are în vedere negocieri atât timp cât Coreea de Nord nu pune capăt testelor sale nucleare.

Citeşte şi: Prăpastia dintre SUA şi Gemania se adânceşte. O vizită oficială a fost ANULATĂ în ultima clipă

Negocierile pentru denuclearizarea peninsulei coreene au început în august 2003, cu participarea unor înalţi diplomaţi din Rusia, Coreii de Sud, Coreeii de Nord, SUA, Chinei şi Japoniei. Drept rezultat, Phenianul nu doar şi-a îngheţat programul său nuclear, ci a început demontarea reactorului nuclear din centrul experimental din Yongbyon.

Însă din 2008, dialogul a intrat într-un punct mort, după ce SUA şi Coreea de Nord nu s-au pus de acord asupra modalităţilor de verificare a listei cu programele sale nucleare prezentată de Phenian, iar Japonia şi Coreea de Sud au renunţat la obligaţiile lor privind aprovizionarea nord-coreenilor cu combustibil pentru centrale electrice obişnuite în schimbul renunţării la programul nuclear nord-coreean, aminteşte agenţia de presă rusă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.