DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Moţiune de cenzură' şi în Consiliul Superior al Magistraturii. Se doreşte revocarea preşedintelui CSM (surse)

Inquam Photos / Octav Ganea
Lia savonea

În ziua în care plenul CSM are a şasea oară pe ordinea de zi numirea Adinei Florea în funcţia de procuror-şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie, un grup ostil judecătoarei Lia Savonea, care cuprinde şi membri ai CSM, încearcă revocarea acesteia din funcţia de preşedinte al Consiliului, au precizat surse din sistemul judiciar pentru STIRIPESURSE.RO. Demersul vine în contextul schimburilor dure de replici dintre ministrul Justiţiei, Ana Birchall, şi preşedintele CSM, Lia Savonea.

Revocarea preşedintelui CSM se poate face la cererea a o treime dintre membrii Consiliului (7 membri, dintre cei 19) şi se aprobă cu majoritatea voturilor plenului (10 voturi).

Procedura este prevăzută în Legea 317/2004, articolul 55:

"(10) Revocarea din funcţia de preşedinte sau vicepreşedinte, în caz de neîndeplinire sau îndeplinire defectuoasă a atribuţiilor prevăzute la art. 24 alin. (3) lit. a)-g), se propune de o treime din numărul membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi se dispune prin votul majorităţii Plenului Consiliului, în prezenţa a cel puţin 2/3 dintre membrii săi. Hotărârea Plenului se redactează în cel mult 20 de zile şi se comunică de îndată.

(11) Hotărârea de revocare poate fi atacată cu contestaţie în termen de 15 zile de la comunicare, la Secţia de contencios administrativ şi fiscal a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Contestaţia se judecă în complet format din 3 judecători. Introducerea contestaţiei suspendă de drept executarea hotărârii. Hotărârea prin care se soluţionează contestaţia este definitivă."

Potrivit unor surse din interiorul CSM, revocare are slabe şanse să se întâmple. Deşi la ultimul plen s-a întrunit o majoritate în favoarea amânării numirii şefului SIIJ (judecătorul Andreea Chiș, procurorul Cristian Ban, procurorul Florin Deac, procurorul Codruț Olaru, judecătorul Bogdan Mateescu, procurorul general Bogdan Licu, judecătorul Mihai Bălan, procurorul Tatiana Toader, vicepreședintele CSM, procurorul Nicolae-Andrei Solomon și ministrul Justiției Ana Birchall), este puţin probabil ca 10 membri ai CSM să adere la un asemenea demers radical cum este schimbarea preşedintelui.

Chiar dacă o asemenea mişcare ar avea succes, hotărârea poate fi contestată la un complet de 3 judecători de la ÎCCJ, moment în care executarea hotărârii de revocare se suspendă. Până la judecarea unei asemenea contestaţii, mandatul Liei Savonea ar putea expira.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.