Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Moţiune: PNL denunţă situaţia 'gravă' în care se află domeniul cultural românesc

Inquam Photos/ Octav Ganea
Parlament pnl motiune
PNL denunţă, în moţiunea "PSD îngroapă Cultura chiar în anul celebrării Centenarului", situaţia "gravă" în care se află sistemul cultural românesc, subliniind necesitatea soluţionării urgente a problemelor cu care acest domeniu se confruntă, informează Agerpres.

"Deputaţii Opoziţiei consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluţii pentru revigorarea culturii româneşti măcar în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri. Aţi promis că domeniul culturii va fi o prioritate. Dar ce constatăm este faptul că Guvernul ignoră cu bună ştiinţă importanţa strategică a culturii, aşa cum este statuată în orice ţară europeană, şi în acelaşi timp uită faptul că îmbunătăţirea sistemului cultural este de datoria oricărui guvern responsabil. Stimate domnule ministru Ivaşcu, nu este posibil ca în anul sărbătoririi Centenarului, Guvernul să-l dărâme pe Constantin Brâncuşi", susţin semnatarii moţiunii, care a fost depusă luni în plenul Camerei Deputaţilor. 

Potrivit liberalilor, ministrul Culturii, George Ivaşcu, "nu a reuşit să ia nicio măsură" pentru protejarea patrimoniului naţional, conform statisticilor România având "rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa". 

"Facem apel la dumneavoastră, domnule ministru al Culturii, să vă treziţi şi să luaţi toate măsurile pentru a fi salvată această moştenire culturală unică pentru generaţiile viitoare. Nu fiţi cinic! Când aţi fost chestionat în legătură cu starea monumentelor lui Constantin Brâncuşi de la Târgu Jiu, cum este posibil ca răspunsul dumneavoastră la întrebarea 'Ce aveţi de gând să faceţi?' să fie 'Weekend plăcut'?! Domnule ministru, alături de Guvernul din care faceţi parte aţi săpat groapa Roşiei Montane! (...) Domnule ministru, dinamitaţi prin nepăsare şi evenimentul Timişoara - Capitală Culturală Europeană a anului 2021. (...) Absenţa finanţării din partea Ministerului Culturii pentru etapa de pregătire a programului cultural Timişoara 2021, anii 2017 şi 2018, arată lipsa de viziune şi neasumarea responsabilă a rolului de coordonare din partea decidenţilor din Ministerul Culturii, cu consecinţe grave şi foarte grave la nivelul impactului şi ecourilor europene pe care le va avea modul în care România pregăteşte ca ţară programul cultural european al anului 2021", se arată în moţiune. 

Conform PNL, "chiar ministrul Ivaşcu consideră că instituţia pe care o conduce este 'aculturală', pentru că în organigrama acesteia nu se regăsesc direcţii clar conturate". 

"Aţi observat în minister, când aţi intrat prima dată, 'un soi de lipsă de entuziasm, adică acel lucru care te duce către creativitate'. Dacă spuneţi că nu vă gândiţi la un mandat, la un fotoliu, pentru că un fotoliu te face să te îmburghezeşti şi să-ţi placă mai mult să faci poze decât să faci treabă, atunci puneţi mâna şi apucaţi-vă de treabă pentru că dumneavoastră dispuneţi de toate pârghiile să o faceţi! Domnule ministru, asemenea colegilor din alte ministere, v-aţi prezentat bilanţul mandatului de şase luni în calitate de ministru al Culturii cu un discurs citit de pe foi, încurcat de mai multe bâlbe şi gafe, şi aţi refuzat, totodată, la final, să discutaţi punctual problemele din domeniu. La fel aţi procedat şi acum câteva zile în faţa Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, când, în sfârşit aţi avut bunăvoinţa să participaţi, însă şi de această dată aţi avut o prestaţie slabă şi puţin convingătoare", mai susţin semnatarii moţiunii. 

Liberalii subliniază că anul acesta se omagiază înfăptuirea Marii Uniri şi a României Mari şi aceasta ar fi trebuit să reprezinte o direcţie strategică a mandatului lui George Ivaşcu. 

"Una dintre obligaţiile noastre este să înţelegem această adevărată lecţie de istorie pe care ne-au dat-o întemeietorii României Mari, dar şi să ne asigurăm de celebrarea cu demnitate a Centenarului Marii Uniri. Organizarea manifestărilor dedicate Centenarului Marii Uniri ar fi trebuit să reprezinte principala direcţie strategică a mandatului dumneavoastră, însă este îndreptăţit să spunem că nu v-aţi ridicat la înălţimea aşteptărilor românilor şi că aţi ratat şansa de a dovedi că aveţi capacitatea de a pregăti aşa cum se cuvine sărbătorirea unui asemenea eveniment, de o însemnătate excepţională pentru istoria României. Aţi dat dovadă de o lipsă totală de implicare, în ciuda promisiunilor făcute la învestirea dumneavoastră în funcţie, dar şi a măsurilor prevăzute în Programul de guvernare pe care coaliţia din care faceţi parte şi le-a asumat în faţa noastră, aici, în Parlamentul României! A venit, iată, momentul bilanţului, însă acest bilanţ este unul dezastruos pentru dumneavoastră şi, din păcate, şi pentru România!", punctează semnatarii moţiunii. 

În opinia acestora, Departamentul Centenar "nu şi-a îndeplinit menirea pentru care a fost înfiinţat şi a devenit doar o destinaţie pentru clientela de partid în goana pentru un serviciu călduţ". "Totodată, prin schimbările de personal operate de la momentul înfiinţării acestui departament, ca rezultat al războaielor interne de partid, dar şi prin schimbările autodeclanşate de Guvern, la ordinul liderului suprem Liviu Dragnea, am ajuns în situaţia în care multe din proiectele destinate Centenarului au fost întârziate în mod nepermis de mult", semnalează PNL. 

Potrivit parlamentarilor liberali, este "inacceptabil" ca, la finalul anului 2018, să existe "zeci de case memoriale în paragină", monumentele dedicate eroilor să fie în continuare nerestaurate, să nu fie realizat un Muzeu al Centenarului sau un Muzeu al rezistenţei anticomuniste. 

"Ce să mai spunem despre realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia care a ajuns să fie mult decalată din cauza finanţării întârziate, iar acum să avem cu toţii emoţii pentru finalizarea sa până la 1 decembrie 2018?! De ce s-a întâmplat una ca asta? Vă spunem tot noi, domnule ministru! Pentru că nimeni nu a avut curajul să îi bată la uşă domnului Dragnea şi să îi ceară să scoată de la sertar, acolo unde a zăcut aproape doi ani, propunerea legislativă prin care se prevedea finanţarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia! Iar acest lucru a fost posibil doar în urma apelurilor disperate pe care le-am făcut noi, parlamentarii Opoziţiei, dar şi autorităţile locale, care au atras atenţia constant că este pusă sub semnul întrebării aniversarea în condiţii onorabile a Centenarului Marii Uniri", adaugă semnatarii moţiunii. 

Ei amintesc că majoritatea parlamentară a respins un proiect de lege prin care se propunea introducerea în curricula şcolară a disciplinei facultative "Istoria Marii Uniri", începând cu anul Centenarului. "Ar fi fost un omagiu mai mult decât meritat pentru realizările făuritorilor Unirii! Ştiţi oare că în Franţa, la momentul celebrării Centenarului, statul a luat măsuri astfel încât să facă posibilă studierea istoriei de la locul marilor evenimente de către sute de mii de elevi?! Este păcat că nu aţi înţeles nici măcar acum, pe final de an, că Centenarul Marii Uniri nu înseamnă doar ziua de 1 Decembrie 2018! ", punctează liberalii. 

Conform acestora, "într-un dispreţ fără margini, Ministerul Culturii, cel responsabil pentru organizarea Centenarului, derulează evenimentele dedicate acestei sărbători într-o neînţeleasă lipsă de transparenţă şi de comunicare cu societatea". 

"Există un mare mister legat de modul în care au fost selectate proiectele Centenarului, iar lipsa prezentării criteriilor de selecţie creează suspiciuni în privinţa resurselor alocate. Există bani, având în vedere faptul că bugetul pentru Centenar a fost votat de la începutul anului, dar incapacitatea managerială şi iresponsabilă a guvernanţilor va duce la imposibilitatea de a-i folosi pentru celebrarea Marii Uniri de acum 100 de ani. (...) Este revoltător că din cauza unor politici culturale deficitare, România poate rata un moment politic de o importanţă extremă, acela de integrare a propriei istorii în marea istorie europeană. (...) Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", transmit semnatarii moţiunii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.