Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivarea instanţei în condamnarea lui M. Băsescu: S-a FOLOSIT de Căpăţînă pentru a scăpa de vină

Mircea Băsescu a recurs la sprijinul lui Marian Căpăţână pentru primirea banilor de la membrii familiei lui Sandu Anghel ca "stratagemă" pentru a nu se autoincrimina, se arată în motivarea deciziei Curţii de Apel Constanţa prin care fratele fostului preşedinte Traian Băsescu a fost condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu executare.

Citește și: Fostul BARON de Buzău: 'Am dus personal 425 mii de euro la PNL. Motreanu şi Scutaru i-au luat'

Potrivit documentului, Mircea Băsescu nu şi-a recunoscut fapta, în timp ce Căpăţână a recunoscut abia în cursul judecăţii, dar de o manieră care să-i creeze o situaţie juridică mai favorabilă, relatează agerpres.

Citește și: Mircea Băsescu e la un pas de ELIBERARE: Cererea se judecă vineri

Mircea Băsescu este acuzat că a primit 250.000 de euro dintr-un total de 600.000 de euro de la denunţătorul Florin Anghel, prin intermediul şi cu sprijinul lui Marian Căpăţână, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei privindu-l pe Sandu Anghel, zis Bercea Mondial.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

"În orice caz, aşa cum probele de la dosar o arată, inculpatul Băsescu Mircea, contrar susţinerilor sale, a primit în mod efectiv o sumă de bani, împrejurarea invocată în apărare, în sensul că acesta nu ar fi avut nevoie de niciun intermediar pentru a primi acea sumă, dacă ar fi dorit să intre efectiv în posesia ei, fiind cu totul lipsită de relevanţă. De altfel, recurgerea la o persoană de încredere, aşa cum este şi Căpăţână Marian Adrian, a constituit o stratagemă din partea inculpatului Băsescu Mircea, fiind evidentă intenţia sa de a nu se autoincrimina prin primirea nemijlocită a acestei sume, dată fiind şi posibilitatea de a fi surprins în flagrant sau interceptat în virtutea cauzei penale aflate pe rol intens mediatizată şi cunoscând destinaţia precisă a banilor", se precizează în motivare.

Citește și: Codul lui Da Vinci: Dan Brown anunţă lansarea lui Origin

Magistraţii apreciază că pericolul social al faptelor celor doi inculpaţi este "deosebit de ridicat", dar şi că ele reprezintă o ameninţare reală pentru democraţie.

Citește și: Selfie lângă sicriu, viral pe Facebook. Poza făcută de doi puști din Vaslui

"Pericolul social al faptelor (...) rezidă şi din aceea că inculpatul Băsescu Mircea s-a bucurat de o trecere deosebită în faţa familiei Anghel, fiind perceput ca o persoană cu o puternică influenţă în considerarea calităţii de rudă apropiată cu cel mai important om al statului, Preşedintele României. Aceste fapte trebuie sancţionate cu fermitate fiindcă nimănui nu îi este permisă să intervină într-o anchetă judiciară aflată în desfăşurare. (...) La momentul actual, stabilirea unui tratament sancţionator adecvat se impune în condiţiile în care fenomenul corupţiei judiciare reprezintă o reală ameninţare pentru democraţie, contribuind la erodarea statului de drept, reprezentând sursa unor inechităţi sociale şi punând într-un pericol grav stabilitatea instituţiilor statului, principiile morale ale societăţii şi credibilitatea actorilor ce concură la rezolvarea disputelor aflate pe rolul instanţelor sau parchetelor", menţionează judecătorii în document.

Citește și: Leonardo DiCaprio se ÎNSOARĂ: Ea este aleasa / FOTO

În motivarea instanţei apare de mai multe ori numele fostului şef al statului căruia i se atribuie calitatea de inculpat, însă din context reiese că magistraţii fac referire, de fapt, la Mircea Băsescu.

Citește și: Bill Gates detonează bomba: Și-a spionat angajații! Ce metode a aplicat

Judecătorii Curţii de Apel Constanţa au decis, în iunie, printr-o sentinţă definitivă, ca Mircea Băsescu, condamnat în primă instanţă la 4 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, să îşi ispăşească pedeapsa.

Citește și: Ungaria caută muncitori străini. Cu condiţia ca ei să fie 'albi şi creştini'

Magistraţii au dispus şi ca Marian Căpăţână să îşi execute condamnarea de 3 ani de detenţie dată în acelaşi dosar pentru complicitate la trafic de influenţă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.