Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul ascuns pentru care Putin renunță la construirea gazoductului South Stream

revista presei

Digi24:

Proiectul South Stream a murit. Vladimir Putin a anunţat că Rusia nu va mai putea construi conducta care ar fi trebuit să ocolească Ucraina, să ajungă în Balcani şi să transporte gaze naturale până în Europa Occidentală. Acest abandon poate fi văzut ca o înfrângere pentru Putin, în condiţiile în care construcţia gazoductului devenise oarecum inutilă. Uniunea Europeană deja a renunţat la Nabucco, un proiect rival pentru South Stream. Şi, cel puţin în momentul acesta, cererea de gaze din Europa este acoperită. Aşadar, Rusia lui Putin, care îşi drămuieşte fiecare dolar de când e sub sancţiuni internaţionale a renunţat la ideea de a construi o conductă scumpă care nu i-ar mai fi adus un avantaj strategic prea mare... Însă motivele care au dus la abandonarea proiectului South Stream sunt mai multe. În primul rând e vorba de costuri. În ultimii trei ani Gazprom a cheltuit 9,4 miliarde de dolari pentru construirea segmentelor rusești ale conductei... Vladimir Putin pare să fi realizat că Rusia, puternic lovită de sancțiuni și de ieftinirea petrolului, nu își mai permite să finanțeze un proiect atât de scump, a cărui importanță strategică este diluată puternic într-o vreme în care cotațiile petrolului sunt scăzute, iar exploatările alternative, cum sunt cele de șist, câștigă teren. Ieri, rubla a înregistrat cea mai puternică depreciere zilnică din ultimii 16 ani, 9% iar prăbușirea ei s-a oprit abia după o intervenție a Băncii Centrale a Rusiei, care a mai topit puțin rezerva valutară. Moscova este nevoită să-și regândească prioritățile.

Realitatea.net:

Pe 26 noiembrie, la doar zece zile de la încheierea alegerilor prezidențiale, guvernul Ponta s-a trezit cu o depeșă de la Comisia Europeană în care, pe un ton politicos, dar dur, i se atrage atenția să nu mai schimbe nimic în calendarul de liberalizare a prețului la gaze naturale agreat pentru consumatorii casnici, în cazul celor non-casnici lucrurile fiind tranșate: aceștia vor plăti prețul pieței la gaze naturale începând cu 1 ianuarie 2015. În scrisoarea semnată de Comisarul european pentru afaceri economice și financiare, Pierre Moscovici și Comisarul pentru Energie, Miguel Arias Canete, cei doi înalți demnitari europeni fac referire la două scrisori trimise de guvernul Ponta în 4, respectiv 14 septembrie prin care cereau îngăduința CE pentru prelungirea calendarului liberalizării prețului la gaze naturale la consumatorii noncasnici (industriali), dar și la cei casnici. O cerință trimisă prin Ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu și care la București nu putea fi citită decât în cheie populistă, ea fiind înaintată în prag de alegeri prezidențiale. Grav este că guvernul Ponta nu a mai așteptat încuviințarea celor de Bruxelles și la jumătatea lunii septembrie a decis înghețarea prețului la gaze naturale pentru populație și, tot prin același Răzvan Nicolescu, i-a convins pe parlamentari să aprobe amânarea liberalizării complete a prețului pentru consumatorii casnici până în 2021, deși fusese agreată pentru 2018 chiar de guvernul Ponta în iunie 2012.

RFI:

Deputaţii francezi au adoptat o rezoluţie prin care Franţa este invitatǎ sǎ recunoascǎ statul palestinian. Franţa este a patra ţarǎ membrǎ a Uniunii Europene care recurge la acest tip de vot cu caracter simbolic, destinat sǎ deblocheze procesul de pace din Orientul Apropiat. Gesturi similare au fost fǎcute de  Suedia, Marea Britanie şi Spania. Rezoluţia a fost adoptatǎ cu 339 de voturi pentru, 151 contra şi 68 de abţineri. Deci cu o largǎ majoritate, dar subiectul este extrem de delicat în Franţa întrucît ea gǎzduieşte pe teritoriul ei cea mai mare comunitate musulmanǎ şi cea mai mare comunitate evreiascǎ din Europa. Nu întîmplǎtor deci spiritele au fost mai aprinse în Franţa cînd deputaţii socialişti şi comunişti au propus aceastǎ rezoluţie. Polemica a fost mai intensǎ, declaraţiile mai vehemente şi chiar diversele acuzaţii. O înfruntare stînga-dreapta este vizibilǎ în jurul acestui subiect. Socialista Elisabeth Guigou, preşedinta Comisiei pentru afacerile externe din cadrul Adunǎrii Naţionale Franceze considerǎ cǎ acest demers este unul pus sub semnul pǎcii, în condiţiile în care procesul de pace este total blocat în Orientul Apropiat iar violenţele se multiplicǎ... O pǎrere diametral opusǎ este exprimatǎ de deputatul de dreapta Claude Goasguen. El declarǎ pur şi simplu cǎ îi este "ruşine" de acest "text unilateral" al Partidului Socialist, "expresie a demagogiei" întrucît n-ar încerca decît sǎ "recupereze electoratul musulman".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.