Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care apa de la robinet pare să fie mai sănătoasă decât cea îmbuteliată - studiu

ego.ro
apa robinet

În ultimii ani, tot mai mulți oameni au început să prefere apa îmbuteliată, alimentând o creștere semnificativă a pieței cu 73% în ultimul deceniu. Această tendință a fost alimentată de îngrijorările crescânde privind substanțele chimice din apa de la robinet, evidențiate de studiile care au identificat contaminarea cu plumb în sistemele de apă, informează Daily Mail.

Cu toate acestea, un recent studiu de la Universitatea Columbia a stârnit o nouă dezbatere cu privire la siguranța apei îmbuteliate în comparație cu apa de la robinet.

Studiul Columbia a descoperit o revelație șocantă – o sticlă medie de un litru de apă cumpărată din magazin conține peste 240.000 de nanoplastice, molecule minuscule legate de cancer, infertilitate și malformații congenitale. Autorul principal, profesorul Beizhan Yan, un chimist, a subliniat că apa de la robinet ar putea fi o opțiune mai sigură în ceea ce privește nivelurile de microplastic. El și echipa sa și-au redus chiar și consumul de apă îmbuteliată după ce au descoperit aceste particule minuscule.

În timp ce apa de la robinet poate conține niveluri mai mici de microplastic, profesorul Yan a avertizat că ar putea încă adăposti alți poluanți, cum ar fi metalele grele și carbonul negru, care ar putea fi mai puțin răspândite în apa îmbuteliată. Studiul nu a dezvăluit numele unor mărci specifice de apă îmbuteliată, dar profesorul Yan credea că toată apa îmbuteliată conține probabil nanoplastice din cauza sticlelor și a proceselor de filtrare a apei.

Îngrijorările cu privire la nanoplastice s-au intensificat cu studii recente care le-au legat de diverse probleme de sănătate. În 2023, un studiu folosind modele biologice a constatat că nanoplasticele pot provoca moartea celulelor, pot induce stres oxidativ, pot deteriora ADN-ul și pot declanșa răspunsuri inflamatorii – procese asociate cu formarea tumorii. Deși efectele asupra oamenilor nu sunt încă dovedite în mod concludent, studiile de laborator și pe animale sugerează riscuri potențiale.

Experți precum Tannaz Pak, profesor în energie și ingineria mediului, susțin că procesele convenționale de tratare a apei pot elimina parțial nanoparticulele din apă, făcând apa de la robinet o opțiune potențial mai sigură. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a minimizat îngrijorările, afirmând că nu există dovezi științifice care să susțină îngrijorările legate de contaminarea cu microplastic sau nanoplastic în alimente, inclusiv în apa îmbuteliată.

Motivul pentru care apa de la robinet ar fi mai bună decât cea îmbuteliată

Profesorul Paul Anastas, epidemiolog la Yale, a exprimat nevoia de mai multe date și cercetări pentru a trage o concluzie comparativă între apa de la robinet și apa îmbuteliată. Avinash Kar, avocat senior și director la Consiliul de Apărare a Resurselor Naturale, a avertizat să nu presupunem că apa îmbuteliată este în mod inerent mai sigură, deoarece poate conține și contaminanți, de la microplastice la „substanțe chimice pentru totdeauna” toxice.

În ciuda acestor preocupări, peste 93% din populația alimentată de sistemele comunitare de apă din SUA primește apă potabilă care îndeplinește standardele de sănătate. Agenția pentru Protecția Mediului din SUA (EPA) a stabilit reglementări pentru a proteja apa potabilă de peste 90 de contaminanți, inclusiv plumb. Cu toate acestea, este recunoscut că unii americani încă se confruntă cu provocări, cu niveluri detectabile de pesticide și metale toxice în apa de la robinet.

Dezbaterile privind siguranța apei la robinet versus apă îmbuteliată are mai multe fațete. În timp ce studiile arată că dispozitivele de filtrare precum Brita pot reduce anumiți contaminanți, nanoplasticele, fiind incredibil de mici, pot ocoli astfel de filtre. Nanoplasticele, fiind de 70 de ori mai mici decât părul uman, pot pătrunde în membranele biologice și barierele secundare, ceea ce poate duce la un impact mai grav asupra sănătății în comparație cu microplasticele mai mari.

Pe măsură ce discuția se amplifică, specialiștii subliniază importanța unor procese cuprinzătoare de tratare a apei, monitorizarea atentă a contaminanților emergenți și asigurarea siguranței atât a apei de la robinet, cât și a celei îmbuteliate. În final, se încurajează consumatorii să rămână informați cu privire la calitatea apei pe care o consumă, indiferent de sursa acesteia, și să coopereze cu autoritățile locale pentru a asigura o alimentare cu apă sigură.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.