Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul pentru care NASA a amânat ieşirea în spaţiu a doi astronauţi

wikipedia.org
iss statia spatiala internationala

NASA a anunţat marţi dimineaţă amânarea unei ieşiri în spaţiu a doi dintre astronauţii săi de pe Staţia Spaţială Internaţională (ISS) din cauza riscului ''deşeurilor'', informează AFP.

Astronauţii NASA Thomas Marshburn şi Kayla Barron urmau să iasă în exteriorul laboratorului spaţial în a doua parte a zilei de marţi pentru o misiune cu durata de şase ore şi jumătate care avea drept obiectiv înlocuirea unei antene de comunicaţii radio defectă.

''NASA a fost informată în legătură cu (un risc) de deşeuri pentru staţia spaţială'', a scris agenţia spaţială pe Twitter.

''În absenţa posibilităţilor unei evaluări corecte a riscului pe care l-ar putea prezenta pentru astronauţi, echipajul a decis să amâne ieşirea în spaţiu programată pentru 30 noiembrie până când vor fi disponibile informaţii suplimentare'', a mai precizat agenţia.

La jumătatea lunii noiembrie, Rusia a distrus un satelit propriu cu o rachetă-test, generând un nor de resturi spaţiale. Drept urmare, cei şapte membri ai echipajului de pe ISS au fost nevoiţi să se refugieze temporar în navele andocate pentru a se pregăti de o eventuală evacuare.

NASA nu a preciza dacă amânarea ieşirii în spaţiu a fost cauzată de resturile provenite de la racheta de test rusească.

Rusia a respins acuzaţiile americanilor potrivit cărora testele sale ar fi pus în pericol staţia spaţială.

Responsabilii americani au declarat la rândul lor că nu au fost informaţi în avans în legătură cu acest test al unei rachete anti-satelit, a patra astfel de rachetă care atinge un obiect spaţial de la sol şi care a generat peste 1.500 de reziduuri orbitale reperabile, potrivit Agerpres.ro.

Ieşirea în spaţiu ar fi fost prima pentru astronauta Kayla Barron şi cea de-a cincea pentru Thomas Marshburn.

Cei doi astronauţi au sosit pe ISS pe 11 noiembrie la bordul capsulei Crew Dragon Endurance a SpaceX în cadrul misiunii NASA Crew-3 pentru un sejur de şase luni la bordul avanpostului orbital.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.