Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motivul prăbușirii bursei din China: Companiile au pierdut 3 trilioane de dolari în două săptămâni

Este panica generalizata pe pietele financiare asiatice, dupa cateva saptamani in care bursele din China au inregistrat scaderi constante.

Citește și: PANICĂ pe piețele bursiere: Bursa din China s-a PRĂBUȘIT

Dimineata alte 500 de companii si-au retras actiunile de la tranzactionare, pentru a se proteja de o "furtuna financiara". De vina sunt mai multi factori, iar unul dintre ei este nesiguranta provocata de criza din Grecia.

Miercuri dimineata, indicele bursei de la Shanghai a cazut abrupt, cu 8% in conditiile in care de la jumatatea lunii iunie si pana acum, a pierdut o treime din valoare. Pentru a pune totul in perspectiva, expertii au calculat ca firmele chinezesti listate la bursa au pierdut 3 trilioane de dolari in toata aceasta perioada.

Vezi și: ATAC la bursă? Bursa de la New York a suspendat tranzacţiile

"O veche zicala zice ca daca nu suporti caldura, iesi din bucatarie. Asta se aplica si unui numar tot mai mare de companii listate la bursele din Shanghai si Shenzhen. Tot mai multe firme cer ca actiunile lor sa fie suspendate de la tranzactionare", a relatat Andrew Stevens, corespondent CNN.

In aceasta situatie se afla peste 1300 de companii. Care sunt insa motivele? Potrivit explicatiei oficiale, furnizata de ziarul bursei din Shenzen, firmele "fac planuri importante".

Una dintre firmele listate la Bursa din Shenzen, cu o capitalizare bursiera de 18 miliarde de dolari, este ZTE, prezenta si in Romania. Actiunile sale nu au fost insa suspendate de la tranzacționare. Seful ZTE Romania nu crede ca activitatea companiei va fi afectata.

Vezi și: S-a înființat FMI-ul paralel. Ce țări sunt în spatele mișcării

Este la fel de adevarat ca in ultimul an, bursa chineza a crescut enorm si ca o ajustare era necesara. Intre iunie 2014 si iunie 2015, indexul bursei din Shanghai a aratat o crestere de 150%.

Prabusirea bursei afecteaza 90 de milioane de investitori, pe care masurile luate de guvernul de la Beijing pentru a stopa caderea, nu au reusit sa-i linisteasca.

Investitor: "Oamenii muncesc din greu sa castige bani. Nu sunt sefi de companii, muncesc din greu, batranii isi folosesc pensiile (ca sa cumpere actiuni, n. red) altii, ca noi, vand lucruri pe strada, iar acum banii au fost suspendati. Unii ar putea sa faca moarte de om , sa dea foc!"

Vezi și: Grecia face anunțul pe care toată Europa îl așteaptă / DOCUMENT

"Toti cei care detin actiuni sunt prizonieri in aceasta situatie: nu-si pot vinde actiunile, chiar daca vor sau trebuie sa o faca", a relatat Andrew Stevens, corespondent CNN.

Daca unii comentatori cred ca ne aflam in fata unei crize comparabile cu cea din 1929 din Statele Unite, altii sunt mai optimisti.

"Activitatea de pe piete se desfasoara ca inaintea unei crize financiare, dar sunt multe instrumente pe care autoritatile le pot folosi ca sa evite o asemenea situatie", a explicat analistul financiar Matthew Smith.

Unul dintre factorii care au contribuit la criza este cresterea sub asteptari a economiei chineze, de 7,4% in 2014 fatăde tinta fixata de Beijing 7,5%. Chiar daca pare mult pentru noi, la populatia Chinei, tot ce e sub 8% crestere economica inseamna o veste proasta, nivelul de 8% fiind limita sub care incepe sa creasca somajul si apar alte disfunctionalitati in economie, scrie stririleprotv.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.