Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Motreanu: Propun introducerea unui preambul la Constituție

MANDAT - MOTREANU - REMES

Deputatul PNL Dan Motreanu a propus, joi, în cadrul dezbaterii "Protectia constitutionala a drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor", introducerea în Constitutie a unui preambul, care sa anunte si sa stabileasca marile valori în jurul carora se organizeaza legea fundamentala.

"As vrea sa va propun, ca tema de discutie, necesitatea introducerii unui preambul în cadrul Constitutiei noastre. Acest text introductiv, care anunta si stabileste marile valori în jurul carora se organizeaza o lege fundamentala, se regaseste în mai toate Constitutiile, de la cea americana, unde Declaratia de Independenta tine loc de un preambul, pâna la Constitutia Europei. El apare mai ales în momentul de schimbare a ordinii sociale, într-un stat, chiar anunta o noua ordine democratica", a spus Motreanu, potrivit Mediafax.

El a precizat ca în România nu s-a întâmplat acest lucru si, "poate ca din acest motiv, au existat foarte multe discutii privind intentiile constituantului din 1991".

"Poate a lipsit si o explicare a valorilor care se regasesc în Constitutia noastra. Consider ca este nevoie de un preambul, chiar si astazi, la 25 de ani de la momentul 1989, pentru ca putem clarifica acolo si indica mai bine vointa de schimbare si de inovare a societatii noastre. Cred ca putem preciza, concret, elementele noii ordini constitutionale si cred ca putem explica si marca importanta unor noi valori pe care le dorim introduse în Constitutia noastra, cum ar fi demnitatea umana", a mentionat deputatul liberal.

Potrivit lui Motreanu, "prin acest preambul putem sa decodificam si sa aratam preocuparea pentru reglementarea efectiva a drepturilor cetpatenilor si sa aratam cum protejam individul în fata oricarei încercari a statului, de a limita, îngradi sau afecta drepturile si libertatile individului".

Consilierul Prezidential în cadrul Departamentului de Reforma Institutionala si Constitutionala, Simina Tanasescu a precizat în cadrul dezbaterii ca Administratia Prezidentiala are ca principal obiectiv întelegerea procesului de revizuire, inclusiv prin prisma faptului ca pare a fi un al doilea început, dupa ce un prim început de revizuire a avut startul în 2012 si s-a finalizat în 2013.

"Urmarim cu atentie lucrarile actualei comisii comune parlamentare. Administratia Prezidentiala este curioasa sa afle punctele de vedere ale partidelor dar si al societatii civile. Ar fi bine daca ar exista mai mutle astfel de dezbateri cu societatea civila.(..) Apreciem ca o aprofundare a discutiei legate de revizuirea Constitutiei cu societatea civila este un lucru nu doar benefic ci absolut necesar în contextul actual, când se vreiau discutiile asupra tematicilor generale asupra revizuirii", a declarat Simina Tanasescu, în cadrul evenimentului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.