Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

MT a stabilit traseul autostrăzii Sibiu-Pitești

autostrada

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, afirma ca autostrada Sibiu-Pitești, unul din cele mai așteptate proiecte de infrastructura, ar putea fi finalizata în 2020, studiul de fezabilitate urmând sa fie realizat anul viitor, iar constructia sa dureze 3 sau 4 ani.

"Fezabilitatea va trebui facuta în mod serios, cu studii geo, cu studii topo (geotehnice și topografice, n.r.), sunt lucrari care nefacute au stat la baza greșelilor pe care le constatam, de genul Oraștie-Sibiu, deci nefacute bine. Ele vor trebui facute temeinic, ca sa putem sa avem o baza pentru proiectare corecta și, dupa aceea, pe baza unui proiect bine fundamentat sa putem sa facem pasul urmator, o construcție pe care sa nu trebuiasca sa o demolam ulterior. Studiul de fezabilitate pentru Pitești-Sibiu este deja în derulare, s-a împarțit pe cinci tronsoane. Doua din ele la capete, care ridica mai puține probleme de mediu, (...) au început si ar fi trebuit sa se termine chiar în aceasta perioada în care discutam acum. Celelalte trei, de la mijloc, au probleme de mediu, în sensul ca se afla în Natura 2000, și acolo dureaza ceva mai mult. Termenul inițial a fost iunie 2016, au fost cumva comasate. Consultantul Comisiei Europene a solicitat sa le acordam ragaz și primelor doua tronsoane, sa le lasam ca termen odata cu celelalte din mijloc, ca sa putem sa avem siguranța ca avem un studiu serios", a afirmat Costescu, într-un interviu pentru Mediafax.

Studiul de fezabilitate ar urma sa fie finalizat în iulie 2016, când vor fi anuntate valoarea investiției și data lansarii.

În urma unor consultari publice a fost stabilit traseul autostrazii, respectiv varianta trei din cele cinci propuse.

"Este varianta 3. O zona care nu atrage mari probleme sau orgolii, pentru ca tronsoanele de mijloc sunt peste munte și nu hotaram daca trecem printr-o localitate sau alta, ci de fapt daca mergem pe o vale sau alta, deci nu au fost foarte mari dispute pe aceasta tema", a precizat Costescu.

Întrebat daca autostrada va fi finalizata în anul 2020, Costescu a raspuns afirmativ, aratând însa ca termenul include "o marja destul de optimista". El a afirmat ca în Italia și Spania faza de pregatire a unui astfel de proiect dureaza 5-6 ani, fața de 2 în România, la care se adauga execuția propriu-zisa - 3-4 ani.

Sibiu-Pitesti este una din cele mai asteptate autostrazi din România, inclusiv de catre cea mai mare companie din România, Dacia, care este si cel mai mare exportator la nivel national. Lucrarile ar urma sa înceapa anul viitor, întâi 10 kilometri dintre Sibiu si Boita si 31 de kilometri dintre Pitesti si Curtea de Arges.

Potrivit Master Planului pentru Transporturi, costul pe kilometru pentru cele doua tronsoane variaza între 6 si 8,7 milioane de euro.

Sibiu-Pitesti este singurul tronson care lipseste din autostrada care ar urma sa lege granita de vest a tarii cu Capitala si, mai departe, cu Portul Constanta. Toate celelalte tronsoane fie au fost finalizate, fie sunt în lucru si ar trebui sa fie gata anul viitor.

Costurile cu acest proiect, în lungime de 116 kilometri, sunt estimate la doua miliarde de euro, din care 85% sunt fonduri europene nerambursabile.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.