Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muftiul Arabiei Saudite cere interzicerea cinematografelor şi a concertelor

arabia saudita harta

Muftiul Arabiei Saudite, cea mai înaltă autoritate religioasă din ţară, a protestat împotriva posibilei deschideri de cinematografe şi organizării de concerte în acest regat ultraconservator, estimând că acestea vor fi surse de "depravare". 

"Noi ştim că spectacolele cântăreţilor şi filmele sunt o sursă de depravare", a declarat marele muftiu, Abdul-Aziz ibn Abdullah Al Shaykh, citat de site-ul de ştiri Sabq, apropiat autorităţilor, relatează sâmbătă AFP.

Vezi şi: Deputaţii, mai puţin costisitori în 2017. Proiectul de buget al Camerei Deputaţilor/ DOCUMENT

El a fost întrebat despre proiectul Autorităţii saudite de divertisment, care depinde de guvern, de a autoriza organizarea de concerte şi deschiderea de cinematografe. 

Introducerea de activităţi de petrecere a timpului liber şi de divertisment figurează printre obiectivele unui plan ambiţios de reforme şi de diversificare economică, Vision 2030, lansat în luna aprilie de vice-prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammad bin Salman al Saud, fiul suveranului, în vârstă de 31 ani. 

Cu toate că cinematografele sunt inexistente în Arabia Saudită, lungmetrajul "Wadjda", realizat de regizoarea saudită Haifaa Al-Mansour, a fost aclamat de critica internaţională şi în mare măsură răsplătit în festivaluri din străinătate în 2013. 

Există, de asemenea, de mai mulţi ani, un festival al filmului saudit care se desfăşoară la Dammam (est).

Vezi şi: DOLIU în politică: a murit soția unui fost premier al României

În luna octombrie 2016, un spectacol rar de hip-hop a inflamat o mulţime de tineri la Riad şi responsabilii au evocat atunci deschiderea unei noi ere în regat. 

Dar pentru marele muftiu, cinematografele "ar putea arăta filme libertine, obscene, imorale şi atee, deoarece ele vor apela la filme importate pentru a ne schimba cultura". 

Şi, a adăugat el, cinematografele şi concertele vor constitui ''un apel la amestecarea între sexe'', ceea ce, potrivit lui, "va corupe moral şi va distruge valorile". 

Cu toate acestea, muftiul a estimat că "divertismentul prin intermediul unor canale ştiinţifice şi culturale este acceptabil", îndemnând autorităţile ''să nu deschidă uşa diavolului". 

Mai mult de jumătate dintre saudiţi au vârsta sub 25 de ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.