Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu anunță CREȘTERI de prețuri la produsele de panificație: situație contradictorie pentru România

Inquam Photos / Octav Ganea
Mugur Isărescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a explicat, joi, care sunt motivele pentru care poate crește prețul la pâine și la produsele de panificație, în următoarea perioadă.

Citește și: ALERTĂ - NEBUNIE în Parlament: ALDE a lăsat PSD în offside. Proiect votat alături de opoziție

În ultima luna au apărut tot mai multe știri că va crește prețul la pâine, spre finele acestui an, ceea ce a contrariat opinia publică în condițiile în care producția la grâu a României a fost una record, în acest an.

„Noi suntem foarte legați, în ceea ce privește cerealele, nu mai suntem o economie închisă, de prețurile de pe piața europeană. Cu alte cuvinte, există acest risc să avem prețuri mai mari la produsele din grâu și porumb. Corelația este destul de strânsă între prețurile producției externe și interne, în cazul României. Acestea sunt avantajele și dezavantajele integrării în Uniunea Europeană. Nu mai poți să ții piața internă izolată de piața europeană”, a afirmat Mugur Isărescu, Guvernatorul BNR, joi, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția din noiembrie 2018.

Pentru a analiza această situație, reprezentanții Băncii centrale au realizat două grafice, unul legat de randamentele culturilor de grâu și de porumb, iar celălalt de prețurile agricole la grâu și la porumb.

„Lumea se întreabă de ce acest lucru. Am solicitat acest grafic. Partea bună este că, la ambele produse se observă, față de perioada anterioară, îmbunătățiri de randamente pozitive și apropierea randamentelor noastre cele de media europeană. În cazul grâului, s-a depășit o medie a randamentelor pe plan internațional. Acesta este un lucru bun – agricultura românească a progresat”, a mai spus Isărescu.

În schimb, prețul la porumb și grâu în România este influențat negativ, pe finele acestui an, de producția mai scăzută din Uniunea Europeană (UE).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.