Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu anunță un nou program guvernamental sortit EȘECULUI: 'Riscul e să nu investească în ei, ci în altceva'

captura TV
Mugur Isarescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a susținut, joi, că programul guvernamental „Investește în Tine” poate fi un eșec, context în care le-a încurajat, din nou, pe bănci să crediteze economia reală.

„Riscul cel mare este ca cei care iau ”Investește în Tine” să nu investească în ei, să investească în orice altceva. Cam acesta este riscul cu toate programele”, a afirmat, joi, Mugur Isărescu, la prezentarea „Raportul asupra inflației”, ediția noiembrie 2018, scrie mediafax.ro.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer scandalul momentului! Cine e omul din Guvern care ar fi primit mită

De asemenea, Guvernatorul BNR a susținut că știe cum este cu programele guvernamentale, de când a fost premier: „intenții bune, rezultate slabe”.

„Trebuie să te uiți la șurubăraia programului, la lucruri care par mici, dar care pot să determine o tendință. Buturuga mică răstoarnă carul mare. Poți să ai intenții bune și, dintr-o trăsnaie care nu este bine înșurubată, să iasă altceva”, a detaliat Isărescu.

Citește și: Eugen Teodorovici a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu Autostrada Unirii

De asemenea, reprezentantul Băncii centrale a susținut că băncilor le este mai ușor să acorde credite prin „Investește în Tine” decât firmelor, deoarece aceste credite sunt garantate de stat, astfel că riscurile sunt extrem de reduse pentru bănci.

„Cred că interesul celor trei – stat, bancă și antreprenorul care vrea să se dezvolte este să iasă o poveste de succes. Atunci, ei trebuie să conlucreze. Treabă grea”, a mai spus Isărescu.

Citește și: Gabriela Firea a dat lovitura în Spania! Ce echipă de specialiști va veni și ce vor face

În acest context, Guvernatorul Băncii centrale a încurajat băncile să finanțeze economia reală, nu acest program guvernamental.

„Nu o spunem de un an – de doi. O spunem de multă vreme. Dacă stau așa și nu-și pregătesc salariații, nu mă deranjează pe mine, este urât din partea lor (n.red. – să spună) ”Nu ne lasă Banca Națională” sau trec în partea cealaltă ”Ne împinge Banca Națională”. Împingem economia reală că este treaba lor. Unde vor să-și plaseze bani?”, a completat Isărescu.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer scandalul momentului! Cine e omul din Guvern care ar fi primit mită

Guvernatorul BNR a reamintit că băncile trebuie să-și găsească specialiști care să știe să citească un flux al unei companii. „Revin la ideea că a citi un bilanț nu este chiar așa de ușor, mai ales a vedea diferența dintre o fotografie și un flux. Sunt economiști mari care fac confuzii în contabilitate între bilanț și flux”, a mai spus Isărescu.

Începând de luni, 15 octombrie, persoanele fizice de vârstă activă pot solicita prin „Investește în Tine” credite fără dobândă, plafonul total al garanțiilor fiind de 600 de milioane de lei, pentru acest an.

Citește și: Eugen Teodorovici a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu Autostrada Unirii

Beneficiarii acestui program sunt persoanele fizice cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, tineri între 16 și 26 de ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educației Naționale, precum și persoanele cu vârste între 26 și 55 de ani, dacă sunt în sistemul de învățământ sau urmează cursuri de reconversie profesională.

Valoarea creditului pentru tinerii între 16 și 26 de ani este de maximum 40.000 de lei cu posibilitatea de a fi suplimentat cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului. Pentru persoanele între 26 și 55 de ani valoarea creditului poate fi de până la 35.000 de lei, cu posibilitatea suplimentării acestuia cu încă 20.000 de lei, dacă beneficiarul este angajat sau se angajează în perioada derulării programului.

Citește și: Gabriela Firea a dat lovitura în Spania! Ce echipă de specialiști va veni și ce vor face

Începând din 15 octombrie, programul este operațional prin intermediul CEC Bank, alte bănci fiind interesate să participe. Garanția, oferită de Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) și de Fondul Român de Contragarantare (FRC), în numele și contul statului este de 80% din valoarea creditului, exceptând dobânzile, comisioanele și spezele bancare, precum și orice alte costuri generate de participarea la program adiacente creditului.

Din sumele obținute pot fi decontate cheltuieli pentru educație, cum ar fi plata cursurilor de specializare/ calificare/ pregătire profesională, taxele pentru studii aprofundate (master, doctorat, MBA etc.), la unități de învățământ din România, și se poate plăti pentru achiziționarea cărților, rechizitelor și revistelor de specialitate. În plus, sumele pot fi utilizate pentru taxele de participare la manifestări științifice și concursuri din România, precum costurile de transport pentru participarea la manifestări științifice din România sau din străinătate.

Citește și: Rareș Bogdan aruncă-n aer scandalul momentului! Cine e omul din Guvern care ar fi primit mită

Alte cheltuieli eligibile sunt cele pentru achiziționarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri, plata chiriilor, a utilităților, locurile de cazare în cămine școlare sau studențești. De asemenea, sunt eligibile plăți precum taxe la grădință, creșă sau școală privată din România, abonamente culturale la cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee, costurile publicării cărților sau al studiilor de specialitate, cheltuielile cu instrumente și echipamente pentru prestațiile culturale.

Tot prin „Investește în Tine” pot fi acoperite cheltuieli pentru sănătate, cum ar fi costul medicamentelor, analizelor medicale, serviciilor dentare sau intervențiilor chirurgicale care nu sunt acoperite de Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate sau de programele naționale de sănătate publică. O altă parte a cheltuielilor eligibile prin program o constituie cele cu echipamentele sportive de uz personal si abonamentele la activități sportive (fitness, înot etc.).

Citește și: Eugen Teodorovici a făcut marele anunț! Ce se întâmplă cu Autostrada Unirii

De asemenea, creditul „Investește în Tine” poate fi utilizat și pentru a finanța o parte din construcția sau achiziția unei locuințe și pentru modernizarea sau renovarea locuinței.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.