Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu despre impunerea noii taxe pentru activele fianciare ale băncilor: 'Nu facem șuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro'

captura TV
Mugur Isarescu

Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a afirmat, marți, despre impunerea noii taxe pentru activele fianciare ale băncilor că este o trăsnaie care trebuia discutată cu sistemul bancar, relatează mediafax.

Citește și: Isărescu pune Guvern la zid: Nu vii în prag de Crăciun cu o bombă. Trăsnaia ne-a luat și pe noi prin surprindere

„Principalul element de nemulțumire (al băncilor față de taxa pe activele financiare - n.red.) este că (...) nu s-a discutat cu industria. Așa se construiește Constituția, așa se construiesc legile în România: discuți cu industria bancară. Nu, la sfârșit de an, în prag de Crăciun, vii cu o bombă din aceasta greu de înțeles. Cred că domnul ministru de Finanțe va discuta cu industria. Au și nelămuriri cum se aplică. Trebuie să vă spun că avem și noi. Sunt aspecte pe care cu greu le înțelegem”, a spus, marți, Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), în briefing-ul de presă de după prima ședință de politică monetară din acest an.

De asemenea, Guvernatorul a precizat că în Europa există taxe pe activele băncilor, dar nu sunt legate de un indice precum ROBOR, iar această legare a caracterizat-o drept „o inovație”.

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru media ROBOR trimestrială de 2-4%, de la începutul acestui an.

„Ne-a luat și pe noi prin surprindere trăsnaia”, a mai spus Isărescu, întrebat despre cum va afecta această taxă băncile și oamenii.

În plus, Guvernatorul a menționat că intenționează să inițieze o discuție despre această taxă în cadrul Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială, al cărui președinte este și din care face parte ministrul Finanțelor Publice, respectiv Eugen Teodorovici, în prezent.

„Trebuie să discutăm serios în cadrul legal pe care-l avem, votat de Parlamentul României, este cadrul legal al Uniunii Europene: se numește Comitetul Național pentru Supravegherea Macroprudențială. Nu facem șuetă la televizor. Este un impact de miliarde de euro. Avem dreptul să facem propuneri, sugestii”, a subliniat Isărescu.

De asemenea, oficialul Băncii centrale a precizat că analiza BNR despre noua taxă pentru bănci, care a fost transmisă la Ministerul Finanțelor, a fost cerută după anunțarea acestei taxe și că BNR le-a precizat reprezentanților MFP că este un efort preliminar, „făcut în câteva zile”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.