Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mugur Isărescu SPULBERĂ mitul scăderii ratelor după eliminarea ROBOR: 'IRCC nu trebuie privit ca un miracol care face dreptate pentru toată lumea'

Inquam Photos / Octav Ganea
isarescu

Noul indice de stabilire a dobânzilor la credite IRCC, introdus la începutul lunii mai, nu trebuie privit ca un miracol care va face dreptate pentru toată lumea, pentru că pe piață există competiție, iar băncile au libertatea de a-și stabili marjele, a declarat guvernatorul BNR Mugur Isăresescu, conform Mediafax.

Citește și: Vești de ULTIMĂ ORĂ despre starea de sănătate a lui Mihai Constantinescu - Ce anunță medicii

„Ultimele cifre arată că peste 50% dintre credite sunt acum cu dobândă fixă, așa că s-ar putea ca peste un an să constatăm că facem referire la ceva shakesperian - „mult zgomot pentru nimic” – intrarea creditului în România spre dobândă fixă, mișcare care ar putea trece în plan secund toată dezbaterea în ceea ce privește ROBOR și IRCC. Este posibil să avem o prezență dominantă a creditelor cu rată fixă”, a spus Isărescu, după ședința Consiliului de Administrație a instituției de miercuri.

Guvernatorul a explicat că dacă inflația va urca, ROBOR la 3 luni va fi mai mare ca IRCC, „nu cu mult”, dar dacă inflația va scădea, ROBOR la 3 luni ar putea trece, „foarte probabil”, sub IRCC. Evoluțiile vor fi destul de strânse, a precizat Isărescu.

Guvernatorul spune că prognozele nu pot fi foarte exacte, în condițiile în care mulți factori acționează asupra indicatorilor, inclusiv controlul lichidităților.

„BNR a validat această opțiune, trecerea spre un indice bazat pe tranzacții, mai ales pentru că ROBOR, în rolul lui de indicator pentru credit, a fost demonizat, pur și simplu. Orice indicator are valoare câtă vreme este credibil, dacă îl calci în picioare și îl ții numai în pumni, își pierde din credibilitate”, a spus Isărescu.

IRCC a înlocuit ROBOR de la începutul lunii mai în stabilirea ratelor la creditele pentru populație acordate la bănci. La momentul introducerii, IRCC a fost cu circa 1% mai mic decât ROBOR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.