Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Multinaționalele FAC LEGEA în piața gazului din România: TOATE firmele românești de furnizare și distribuție de gaz au DISPĂRUT

economica.net
racordare gaze

Doar 20 de furnizori de energie mai au oferte pentru consumatorii casnici, potrivit comparatorului de preţuri al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, faţă de 80 anul trecut, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Energia Inteligentă, remis, miercuri, AGERPRES.

"Atrăgeam atenţia anul trecut într-un articol - Riscul ca majoritatea furnizorilor de gaze să dispară şi odată cu aceasta speranţa unui preţ corect la gaze - asupra faptului că modificările legislative de pe piaţa gazelor naturale va aduce scăderea drastică a numărului de furnizori care vor mai vinde gaze naturale consumatorilor casnici şi vor rămâne pe piaţă doar câţiva furnizori, majoritatea firme multinaţionale.

Dacă anul trecut peste 80 de furnizori ofertau gaze naturale, astăzi doar 20 de furnizori mai ofertează gaze naturale tuturor consumatorilor casnici, pe Comparatorul de preţ al ANRE, din care primele 10 oferte sunt ale unor firme multinaţionale şi absolut toate firmele de furnizare şi distribuţie româneşti dispărând din rândul ofertanţilor", se arată în comunicat.

În plus, dacă la finalul lunii decembrie 2021 oferta cea mai bună de preţ pentru consumatorii casnici era de 420 lei/MWh (TVA inclus), astăzi cea mai mică ofertă este de 640,68 lei/MWh. Aceasta în condiţiile în care anul trecut cea mai mică ofertă a fost de de 110 lei/MWh.

"Dar surprinzător este faptul că cel mai mare furnizor de gaze pentru populaţie din România ofertează cel mai mare preţ din piaţă cu o ofertă de 1.292,65 lei/MWh, chiar dacă preţul de achiziţie a gazelor pe Bursa Română de Mărfuri a scăzut de la 884,515 lei/MWh în luna decembrie 2021, la 461,492 lei/MWh pentru ianuarie 2022. Aceasta în condiţiile în care se solicită şi plata unor garanţii şi suplimentar plata unei sume lunare de 142,02 lei/lună, sub forma unui abonament", atrag atenţia specialiştii asociaţiei.

Aceştia arată că, pe 31 decembrie 2021, Legea energiei şi a gazelor a fost modificată, iar schimbarea furnizorului se face cu plata unor sume către compania de gaze, astfel că şi mai puţini îşi vor schimba furnizorul.

Până acum doar 10% din consumatorii de gaze şi 15% din cei de electricitate au schimbat furnizorul tradiţional din zona lor.

"Scăderea numărului de furnizori din piaţă, noi bariere legislative şi financiare de schimbare a furnizorului, lipsa instituţiei de soluţionare alternativă a litigiilor de pe piaţa de gaz şi energie, la care se adaugă dezamăgirea profundă a consumatorilor de gaz şi electricitate, induşi continuu în eroare în ceea ce priveşte preţurile la energie în ultimul an, este reţeta care nu va permite scăderea preţurilor la gaze şi electricitate în anul 2022", se mai arată în comunicatul AEI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.