Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare istorică făcută de NATO: 'forța de răspuns' a fost activată pentru prima dată ca răspuns la invazia rusă a Ucrainei

Inquam Photos / Octav Ganea
soldati americani nato

Pentru prima dată, Forța de răspuns a NATO a fost activată ca măsură defensivă ca răspuns la invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

Comandantul suprem aliat al NATO, generalul Tod Wolters, a activat forța multinațională formată din forțe terestre, aeriene, maritime și operațiuni speciale ale aliaților care se pot desfășura rapid în sprijinul alianței NATO, informează CNN.

Activarea trupelor de răspuns nu înseamnă că vreo trupă americană sau NATO va intra în Ucraina, care nu este membră a alianței. Președintele american Joe Biden a spus clar că trupele americane se desfășoară în Europa de Est pentru a ajuta la întărirea țărilor NATO nervoase de acțiunile agresive ale Rusiei și nu vor lupta în Ucraina.

Wolters l-a numit un „moment istoric” în declarația sa.

„Ei reprezintă o forță flexibilă, credibilă în luptă, care poate fi folosită în mai multe moduri și le folosim pe deplin agilitatea inerentă”, a adăugat el. „Aceste măsuri de descurajare sunt prudente și ne îmbunătățesc viteza, capacitatea de reacție și capacitatea de a proteja cetățenii”.

Forța nu s-a desfășurat încă, dar sunt în așteptare.

CNN a anunțat vineri dimineața că sirenele de raid aerian au declanșat în orașul Lviv din vestul ucrainean, care se află la mai puțin de 50 de mile de granița Poloniei, membru NATO.

Statele Unite au anunțat joi că 7.000 de soldați americani vor fi dislocați în Europa. Președintele Biden a declarat că a autorizat „desfășurarea forțelor terestre și aeriene deja staționate în Europa” în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România. El a mai spus că a autorizat ca „capacități suplimentare de forțe americane” să fie trimise în Germania ca parte a răspunsului NATO, inclusiv unele forțe care au fost puse în așteptare cu câteva săptămâni în urmă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.