Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare neașteptată: Ilan Şor, care a fugit în Israel şi este dat în căutare internaţională, nu exclude posibilitatea de a se muta în Rusia

anticorupție.md
ilan sor

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova şi dat în căutare internaţională, nu exclude posibilitatea de a se muta din Israel - ţara unde s-a refugiat - în Federaţia Rusă, unde are familia, a declarat el pentru agenţia rusă RIA.

Ilan Şor, care s-ar afla în Federaţia Rusă din data 1 februarie, a fost întrebat de jurnaliştii de la RIA dacă nu ia în considerare o posibilă mutare în Rusia. „Vom vedea. După cum ştiţi, copiii şi soţia mea locuiesc aici”, a răspuns Şor, potrivit NewsMaker.

Ilan Şor este soţul cântăreţe ruse Jasmin. Cuplul creşte împreună doi copii – Margarita şi Miron.

Potrivit Interpol Moldova, oligarhul fugar a părăsit statul Israel, al cărui cetăţean este şi unde s-ar ascunde de justiţie în ultimii ani, la 1 februarie 2024. Acesta s-ar afla de atunci în Federaţia Rusă. Potrivit poliţiei din Republica Moldova, în ultimele trei luni, deşi este dat în căutare internaţională, Şor a reuşit să părăsească Israelul de cinci ori. De cele mai multe ori, el a plecat în Rusia.

Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, Şor continuă să se implice din Israel în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul altor formaţiuni politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel din Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei (moldoveneşti). Atunci Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Şor, ca şi Vladimir Plahotniuc, se află în lista neagră a guvernelor american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Moldovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.