Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare neașteptată: Zelenski vrea să trimită acasă mii de luptători, în plină prăbușire a încrederii UE în victoria sa

nyt.com
Volodimir Zelenski

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis joi parlamentului un proiect de lege pentru lăsarea la vatră a unor membri ai forţelor armate în contextul în care mii de militari luptă de doi ani încontinuu pe front împotriva Rusiei, transmite EFE.

Proiectul de lege privind modificarea legii referitoare la serviciul militar obligatoriu a fost înregistrat joi în Rada Supremă (Parlamentul) a Ucrainei, potrivit site-ului legislativului ucrainean.

Deputatul de opoziţie Oleksii Goncearenko a scris pe canalul său Telegram că textul propune ca acei soldaţi a căror perioadă de serviciu a expirat în timpul legii marţiale şi care a fost prelungită dincolo de ceea ce a fost stabilit, să fie demobilizaţi şi să fie trecuţi în rezervă.

Desigur, termenii acestei demobilizări vor fi stabiliţi prin decret de către Zelenski, a adăugat el.

Anul trecut, Goncearenko a înregistrat un proiect de lege care să le permită militarilor să părăsească armata după 18 luni de război, lucru pe care l-au cerut şi soţiile militarilor în cadrul demonstraţiilor din ultimele luni de la Kiev, Odesa şi din alte oraşe. Mai recent, la Conferinţa de Securitate de la Munchen, pe fondul dezbaterii dacă este necesară mobilizarea unui număr cuprins între 450.000 şi 500.000 de soldaţi, Zelenski însuşi a subliniat că o mobilizare trebuie să fie însoţită de o demobilizare.

Şeful statului ucrainean a remarcat totodată că, din aproape un milion de ucraineni mobilizaţi pentru război, doar o parte a activat pe front. Potrivit datelor furnizate de biroul său, între 200.000 şi 300.000 ar fi plecat efectiv la luptă în cei doi ani de agresiune rusă.

Proiectul de lege prezentat de Zelenski nu include cifre şi a fost transmis într-un moment în care Parlamentul dezbate şi trebuie să aprobe în curând modificările aduse legii mobilizării, care prevăd o scădere a vârstei de recrutare de la 27 la 25 de ani şi pedepse mai aspre pentru cei care încearcă să eludeze serviciul militar. Ucraina a deschis 9.000 de dosare penale pentru sustragerea de la mobilizare, care este în vigoare în ţară pentru a face faţă invaziei ruse, a informat recent ministrul de interne Igor Klimenko.

În ciuda interdicţiei de a părăsi ţara care îi vizează pe toţi bărbaţii de vârstă militară, cu anumite excepţii, numai în Germania, care a primit aproximativ un milion de refugiaţi ucraineni, în prezent locuiesc aproximativ 190.000 de bărbaţi ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, scrie EFE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.