Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare strategică a Turciei: După Rusia, Israel e pe lista oamenilor lui Erdogan

israel turcia

Guvernul turc a înaintat miercuri parlamentului un acord cu privire la normalizarea relaţiilor diplomatice cu Israelul pe care deputaţii turci îl vor vota în zilele următoare, a informat o sursă parlamentară, relatează AFP şi Reuters.

În virtutea acestui acord de reconciliere, încheiat la sfârşitul lunii iunie între cele două ţări şi care a pus capăt unei perioade de şase ani de tensiuni, Israelul va plăti 20 de milioane de dolari (circa 18 milioane de euro) despăgubiri Turciei, a precizat sursa citată.

Citește și: Australia și-a schimbat poziția și nu mai poate fi găsită cu GPS-ul: Ce au descoperit oamenii de știință

La rândul său, Turcia va renunţa la acuzaţiile împotriva foştilor lideri ai armatei israeliene pentru implicarea lor în asaltul asupra unei nave închiriate de o organizaţie umanitară care a încercat să spargă blocada impusă de Israel în Fâşia Gaza, asalt care s-a soldat cu moartea a zece militanţi turci în 2010.

În 2014, un tribunal din Istanbul a dispus arestarea a patru foşti oficiali militari israelieni, inclusiv a fostului şef de stat major, generalul Gabi Ashkenazi, judecat în absenţă din 2012 în Turcia.

Citește și: NEBUNIA lui Salam: Și-a scos dansatoarele, aproape goale, în stradă / VIDEO

Recent, ministrul turc de externe Mevlüt Cavusoglu a anunţat că ratificarea acordului de către parlament va fi imediat urmată de un schimb de ambasadori.

Înaintarea acestui text către parlament a fost amânată din cauza loviturii de stat eşuate din 15 iulie din Turcia care l-a vizat pe preşedintele Recep Tayyip Erdogan.

Reconcilierea între cele două ţări, care erau aliaţi regionali apropiaţi până în 2010, are importante implicaţii economice şi strategice, titrează agerpres.ro.

Citește și: A apărut pistolul-iPhone: Cum se camuflează arma într-o carcasă / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.