Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutare strategică făcută de China: crește bugetul pentru armată cu 7,1%; motivele invocate de Beijing

Now The End Begins
china armata

China va cheltui cu 7,1% mai mult pentru apărare în acest an, depășind creșterea de anul trecut și prognoza guvernamentală de creștere economică modestă, deoarece premierul Li Keqiang încearcă să protejeze suveranitatea, securitatea și interesele de dezvoltare ale țării, relatează Reuters.

Li s-a angajat să îmbunătățească pregătirea militară și pregătirea pentru luptă pentru Armata Populară de Eliberare, care dezvoltă o gamă largă de arme, de la avioane la portavioane.

Cifra de cheltuieli, stabilită la 1,45 trilioane de yuani (229,47 miliarde de dolari) în bugetul național publicat sâmbătă, este urmărită îndeaproape de vecinii Chinei și de la Washington ca un barometru al cât de agresiv își va întări armata țara. Creșterea de 7,1% din acest an marchează a șaptea creștere consecutivă cu o singură cifră, dar este cel mai rapid ritm de la 7,5% propus pentru 2019. De asemenea, se înregistrează mai sus de o creștere economică mai lentă, de aproximativ 5,5%.

Vezi și: Obiectivele Rusiei pe termen scurt anunțate de Vladimir Putin! Cum poate fi pace în Ucraina: 'Suntem pe cale să încheiem demilitarizarea'

China este îngrijorată de provocările pe mai multe fronturi, de la Taiwanul revendicat de chinezi până la misiunile navale și aeriene ale SUA în disputata Marea Chinei de Sud, lângă insulele ocupate de chinezi și o dispută la granița cu India.

Li, în discursul său privind starea națiunii în fața legislaturii, a declarat că în acest an guvernul va acționa mai repede pentru a moderniza logistica armatei și sistemele de gestionare a activelor și va construi un sistem modern de management al armamentului și al echipamentelor.

„Vom continua reforma apărării naționale și a armatei și vom intensifica inovațiile în știința și tehnologia apărării”, a adăugat el. „Guvernul la toate nivelurile trebuie să acorde sprijin puternic dezvoltării apărării naționale și a forțelor armate, astfel încât unitatea dintre armată și guvern și dintre armată și popor va rămâne solidă”.

Bugetul oferă doar o cifră brută pentru cheltuielile militare, fără defalcare. Mulți diplomați și experți străini cred că Beijingul nu raportează cifre reale.

Vezi si: Vladimir Putin, solicitare de ultimă oră pentru Consiliul European: liderul de la Kremlin cere presiuni asupra Kievului

Takashi Kawakami, profesor la Universitatea Takushoku din Japonia, a declarat că creșterea cheltuielilor a fost „semnificativă”.

„Vom vedea cum reacționează SUA la creșterea bugetului pentru apărare și cât de mult își va crește China bugetul pentru apărare anul viitor, dar se pare că va avea ca rezultat o cursă a înarmărilor”.

Se așteaptă ca președintele Joe Biden să ceară Congresului un buget de apărare al SUA care să depășească 770 de miliarde de dolari pentru următorul an fiscal, deoarece Pentagonul încearcă să modernizeze armata, au declarat surse pentru Reuters luna trecută.

China a susținut de mult timp că trebuie să reducă decalajul cu Statele Unite. China, de exemplu, are două portavioane, în comparație cu 11 în serviciu activ pentru Statele Unite.

Beijingul spune în mod obișnuit că cheltuielile în scopuri defensive reprezintă un procent relativ scăzut din PIB-ul său și că criticii vor să-l demonizeze ca pe o amenințare la adresa păcii mondiale.

Vezi și: Arme biologice în Ucraina? Ministerul rus al Apărării acuză: 'Kievul și Pentagonul au dezvoltat arme biologice și cu toxine' .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.