Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutarea prin care Firea îi dă șah mat lui Dragnea: asul din mâneca primarului Capitalei

firea dragnea

Războiul dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea se va tranșa în cadrul unui Comitet Executiv, care va avea loc la finalul acestei luni. După intensitatea acuzațiilor lansate în spațiul public, este de așteptat să avem parte de o ședință incendiară, în care Firea să ceară demisia lui Dragnea, în timp ce liderul PSD să ceară fie excluderea din partid, fie retragerea sprijinului politic.

Citește și: Un nou scandal BUBUIE în curtea lui Liviu Dragnea: Victor Ponta aprinde un fitil periculos pentru liderul PSD

Prezent într-o emisiune la Antena 3, Dragnea a spus că el personal nu va cere excluderea Gabrielei Firea, dar poate o fac alți colegi.

"Din partea mea nu (excluderea din PSD a Gabrielei Firea –n.r.). Asta nu am de unde să știu (excluderea din partid a Gabrielei Firea în CEx al PSD – n.r.). Nu vorbim de balanță de putere, noțiunea de balanță de putere e exagerată. Sper să nu ajungem aici, dar nu depinde de mine", a mai spus Dragnea.

Firea a înțeles mesajul și a explicat că Dragnea ”vrea să mă mazilească, dar cu mâna altora”.

Pe lângă războiul politic, în Comitetul Executiv va interveni Statutul PSD, care îi este favorabil Gabrielei Firea. Iată ce spune Statutul PSD în ambele variante: retragerea sprijinului politic sau excludere.

1. Retragerea sprijinului politic:

”Retragerea sprijinului politic, permanent sau temporar, pentru funcţiile de:

primar, viceprimar precum și pentru funcțiile numite în cadrul administrației locale pentru care a beneficiat de sprijinul politic al partidului, sancțiune propusă de biroul organizației locale din care face parte și aprobată prin hotărârea Biroului Permanent Județean/de sector sau propusă de Biroul Permanent Județean/de sector și aprobată de Comitetul Executiv Județean/de sector”, arată Statutul PSD.

Practic, organizația PSD Ilfov este cea care ar trebui să propună retragerea sprijinului politic pentru Gabriela Firea, iar PSD Ilfov deja a dat mesaj public de susținere. Și dacă se va considera că organizația de București este cea care trebuie să ceară retragerea sprijinului politic, Firea este la fel de blindată, dovadă fiind că toți consilierii generali ai PSD au dat scrisoare de susținere. Pe cale de consecință, aceasta este o bătălie pierdută pentru Liviu Dragnea, pentru că nu are cine să ceară retragerea sprijinului politic.

2. Excluderea din partid.

”Excludere, sancţiune aplicată membrului de partid prin hotărâre a Biroului organizaţiei locale din care acesta face parte. Membrul de partid care deţine o funcţie în cadrul organelor de conducere ale partidului de la nivelul organizaţiei PSD de pe raza teritorială a secţiei de votare, precum şi de la nivelul organizaţiei locale poate fi exclus, la propunerea organului de conducere din care face parte, de către organul de conducere ierarhic superior;”, arată Statutul PSD, la acest capitol.

Practic, se va considera că Firea face parte din Comitetul Executiv Național și acest organism propune excluderea, însă aceasta trebuie validată de forul superior, adică Congresul PSD.

De facto, Gabriela Firea poate fi exclusă din PSD, dar măsura nu va deveni efectivă fără o decizie a Congresului. Pe lângă asta, aici intervine jocul din Comitetul Executiv, iar pentru Liviu Dragnea va fi mult mai greu să o excludă pe Firea decât i-a fost cu alți oameni din partid.

Primarul Capitalei are sprijin puternic în PSD, iar în Comitetul Executiv am putea asista la o confruntare deschisă între cele două tabere.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.