Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mutări decisive în Kazahstan: Fostul șef al serviciilor de informații a fost ARESTAT pentru trădare

ziuanews.ro
agent servicii secrete

Fostul șef al serviciilor de informații din Kazahstan a fost arestat sub suspiciunea de trădare, în urma protestelor antiguvernamentale la nivel național, anunță BBC. Reținerea lui Karim Massimov a fost anunțată de Comitetul de Securitate Națională, organism pe care l-a condus până la destituirea sa, în această săptămână. Autoritățile kazahe nu au oferit alte detalii cu privire la motivul pentru care Massimov a fost arestat.

Pe lângă rolul său de șef al agenției de informații, care derivă din KGB, forța de securitate de stat sovietică, Massimov a fost un aliat apropiat al președintelui Nazarbaiev, fiind de două ori prim-ministru. Arestarea sa a stârnit zvonuri privind o luptă pentru putere în cadrul guvernului kazah, relatează Carrie Davies de la BBC Moscova. Tot în această săptămână, președintele Tokayev l-a înlăturat pe Nazarbaev din funcția de șef al influentului Consiliu de Securitate, numindu-se pe sine la conducere.

Autoritățile par să fi preluat din nou controlul asupra celui mai mare oraș, Almatî. Însă președintele Kassym-Jomart Tokayev a declarat că în unele locuri au loc în continuare atacuri "teroriste".

El a făcut aceste comentarii în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul rus Vladimir Putin, care a trimis sute de soldați în Kazahstan în această săptămână pentru a ajuta la restabilirea ordinii.

Președintele Tokayev a acuzat "teroriști" antrenați în străinătate pentru tulburări, fără a oferi dovezi.

Protestele au început ca răspuns la creșterea prețurilor la carburanți, dar au luat amploare pentru a reflecta nemulțumirea față de guvern și față de fostul președinte Nursultan Nazarbaiev, care a condus țara timp de trei decenii și despre care se crede că încă mai are o influență semnificativă.

Ministerul de Interne a declarat că 26 de "infractori înarmați" și 18 ofițeri de securitate au fost uciși în confruntări. Potrivit ministerului, peste 4.000 de persoane au fost reținute.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.