Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeele din Italia nu pot fi conduse de străini, a decis un tribunal administrativ

italia

Guvernul italian nu poate recruta experţi străini pentru a conduce muzeele din ţară, a decis un tribunal administrativ, punând sub semnul întrebării o reformă recentă menită să modernizeze sectorul cultural, relatează DPA. În 2015, Italia a lansat un proces internaţional de recrutare pentru poziţii de management în 20 de muzee şi a angajat şapte străini, printre care şi trei germani pentru Uffizi şi Gallerie dell'Accademia din Florenţa şi Parcul arheologic Paestum, din apropiere de Napoli.

Tribunalul regional administrativ din Lazio a găsit însă mai multe probleme cu procedura şi a invalidat cinci dintre cele 20 de numiri, a declarat joi ministrul culturii, confirmând informaţiile din presă. Într-o postare pe Twitter, ministrul culturii Dario Franceschini s-a declarat "fără cuvinte".

Decizia tribunalului se referă la directorii italieni ai muzeelor din Napoli, Reggio Calabria, Taranto şi Modena, şi la directorul austriac al Palazzo Ducale din Mantua, iar în general pune în discuţie principiul recrutării deschise de străini.

Muzeele din Italia puteau fi conduse până acum doar de birocraţi din minister. Judecătorii, acceptând apelurile din partea unora dintre candidaţilor excluşi, au apreciat că nu poate exista derogare de la o condiţie generală ca funcţionarii publici să fie italieni.

Directorii numiţi de Franceschini au fost apreciaţi pentru că au făcut ca muzeele pe care le conduc să devină mai vizibile şi pentru că au sporit numărul de vizitatori. Pe de altă parte, ministrul a fost criticat pentru că se axează prea mult asupra exploatării comerciale a moştenirii culturale, conform Agerpres.

Ministrul Franceschini a declarat că va face recurs la verdict, în timp ce fostul premier Matteo Renzi a afirmat pe Facebook că guvernul său din 2014-2016 "nu poate fi găsit vinovat pentru că a încercat să schimbe muzeele, ci pentru că nu a încercat să schimbe tribunalele regionale".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.