Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost inaugurat

Basilica.ro
Muzeul Bisericesc Eparhial

Muzeul Bisericesc Eparhial al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a fost inaugurat luni în urma unor multiple lucrări de consolidare şi restaurare executate prin intermediul fondurilor europene.

Proiectul Consolidare, restaurare și punere în valoare a „Muzeului Bisericesc al Eparhiei Buzăului și Vrancei”, fostul „Seminar Vechi” din cadrul ansamblului Episcopiei Buzăului, a fost derulat în perioada 2017-2021, conform basilica.ro.

La slujba de sfinţire, Arhiepiscopul Ciprian i-a mulţumit lui Dumnezeu pentru reuşita acestui proiect, şi i-a pomenit pe predecesorii săi, care au contribuit la înfăptuirea acestei lucrări:

„Episcopul Ghenadie Niculescu (1923-1943), inițiatorul proiectului de amenajare a unui muzeu eparhial în incinta Centrului Eparhial; Episcopul Dr. Antim Angelescu (1944-1979), care a pus în aplicare, atât cât i-a fost cu putință, respectivul proiect, și Arhiepiscopul Epifanie Norocel (1982-2013), cel ce a reorganizat muzeul eparhial în «mărețul palat» al Seminarului Teologic din Buzău, ctitorit de Episcopul Chesarie Căpățână, între anii 1836-1838”, a spus Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei.

Din partea Patriarhiei Române, a vorbit Pr. Cons. patriarhal onorific Florin Șerbănescu, cel care în anul 2007 a fost implicat direct în procesul de selectare, curățare și expunere a obiectelor de patrimoniu în Muzeul Eparhial.

Pr. Dragoș-Mihail Olteanu, consilier la Sectorul Cultural-educațional al Eparhiei Buzăului şi Vrancei, a prezentat câteva date privitoare la proiectul de reabilitare a clădirii.

„În cadrul proiectului, s-au efectuat ample lucrări de restaurare la subsolul, parterul, etajul și mansarda clădirii, fiind realizate spații pentru expoziții permanente și temporare cu circuite de vizitare coerente, depozite, birouri, laboratoare, grupuri sanitare și garderobă”.

„Cu toate că graficul lucrărilor a fost respectat în întregime, pandemia de COVID-19 a întârziat activitățile de amenajare și dotare a spațiilor interioare, motiv pentru care proiectul a fost prelungit cu încă un an”, a menţionat Părintele Dragoș-Mihail Olteanu.

Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei le-a oferit celor care s-au implicat în proiect Diploma de vrednicie „Episcopul Chesarie” și medalia jubiliară dedicată Episcopului Chesarie, la împlinirea a 175 de ani de la intrarea sa în veșnicie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.