Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul `Grigore Antipa` nu vrea să renunţe la cei 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcţii

muzeul-antipa

Muzeul Naţional de Istorie Naturală "Grigore Antipa" a transmis luni un răspuns Ministerului Culturii, prin care a informat că nu vrea să renunţe la cei 5.300 de metri pătraţi din parcul Muzeului în vederea realizării unei alte construcţii, se arată într-un comunicat transmis News.ro.

Instituţia muzeală a primit de la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale solicitarea de a răspunde unei adrese venite din partea Secretariatului General al Guvernului.

"De asemenea, anterior primirii acestei adrese, managerul Muzeului, Luis Ovidiu Popa, a fost invitat la sediul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară pentru a semna un plan de dezlipire a terenului pe care MNINGA îl are în administrare, dezlipire pe care nu a solicitat-o, despre care nu fusese informat şi pe care nu o doreşte. MNINGA îşi manifestă regretul pentru această situaţie de confuzie, de care nu se face vinovat, şi-şi reafirmă intenţia păstrării integrităţii parcului istoric", se arată în comunicat.

Muzeul "Grigore Antipa" a expus argumentele prin care refuză înstrăinarea a 45% din suprafaţa liberă de construcţii a instituţiei. Acestea sunt legate de calitatea de monument istoric a muzeului, în integralitatea sa, apartenenţa la o zonă construită protejată (muzeul face parte din Zona Construită Protejată nr. 84 Parcul Delavrancea), importanţa spaţiului verde, nevoia de spaţiu pentru activităţile muzeului (un patrimoniu de 2 milioane de exemplare şi un număr de vizitatori de 311.639 în anul 2018, Muzeul "Antipa" este unul dintre cele mai vizitate din ţară).

"În acelaşi timp, datorită dezvoltării patrimoniului şi diversificării activităţilor din ultimii 100 de ani, muzeul are nevoie de suplimentarea depozitelor pentru colecţiile în continuă creştere, de un spaţiu adecvat pentru  organizarea de expoziţii temporare de anvergură, dar şi de spaţii noi de expunere", protrivit sursei citate.

"În perioada recentă, prin Contractul de management nr. 86/18.09.2017 este prevăzută extinderea muzeului printr-o construcţie subterană care să păstreze intact spaţiul verde şi  care să ofere spaţiile suplimentare de care muzeul are nevoie", conform comunicatului.

Potrivit instituţiei, extinderea muzeului va genera următoarele beneficii: depozitarea colecţiilor în condiţii optime de climat şi securitate; dezvoltarea colecţiilor în spaţiile nou construite, inclusiv oferirea de spaţiu temporar sau permanent pentru colecţii aflate în dificultate la oricare alte muzee de profil din ţară; organizarea optimă a programelor cultural-educaţionale şi de valorificare a patrimoniului (expoziţii temporare etc.); creşterea substanţială a numărului de vizitatori, prin folosirea spaţiilor expoziţionale nou create, ceea ce ar creşte sustenabilitatea financiară a muzeului; dezvoltarea activităţii curatoriale şi de cercetare a patrimoniului în spaţiile eliberate în vechea clădire a muzeului; în acest sens, păstrarea intactă a suprafaţei de teren ce aparţine muzeului este de o importanţă capitală, fiind practic garantul existenţei şi dezvoltării Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“; Muzeului Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa“ îşi manifestă încrederea că Guvernul va lua în consideraţie necesitatea păstrării parcului actual şi a extinderii spaţiilor Muzeului, fără afectarea spaţiului verde.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.