Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Luvru va găzdui capodopere împrumutate de Muzeul Capodimonte din Napoli

gf-luxury.com
muzeul luvru

Muzeul Luvru va adăposti începând de miercuri capodopere împrumutate de muzeul napolitan Capodimonte, devenind astfel gazda, timp de şase luni, alături de propriile colecţii, a celei mai importante expoziţii din lume consacrată Renaşterii italiene, informează AFP.

Desfăşurată în trei amplasamente - Grande Galerie, Salle de la Chapelle, Salle de l'Horloge -, expoziţia, intitulată ''Napoli la Paris'', cuprinde aproape 70 de opere de artă provenind de la muzeul italian, care intra în renovare începând din 2024 şi care adăposteşte o colecţie formată înaintea unificării Italiei de familiile Farnese, Bourbon şi Bonaparte-Murat, potrivit Agerpres.

Capodoperele italiene, alături de sute de opere prezentate deja în colecţiile muzeului Luvru, oferă vizitatorilor un concentrat al celei mai bune picturi italiene din secolul al XV-lea şi al XVII-lea.

Sunt expuse cele mai frumoase portrete realizate în Veneţia, Roma şi Florenţa în perioada 1515-1535 alături de nuduri remarcabile şi de capodopere spectaculoase semnate de Caravaggio, Masaccio, Ribera, Mazzola, cunoscut şi sub numele de Parmigianino, dar şi Tiţian, Carracci sau Reni.

Vizitatorii vor trece de la opere ale manierismului italian şi nuanţele sale de verde şi roşu la clar-obscurul şi la realismul subversiv al lui Caravaggio sau la violenţa paroxistică a barocului napolitan, cum ar fi ''Judith ucigându-l pe Holoferne'', de Artemisia Gentileschi, o pictoriţă redescoperită în ultimii ani de anumite muzee, istorici de artă şi presă.

În ''căutarea echilibrului şi a graţiei barocului italian de la Luvru de pe vremea lui Mazarin şi a lui Ludovic al XIV-lea, axat pe şcolile din Roma şi din Bologna'', îi răspunde ''barocul napolitan, bazat pe dramatic şi spectaculos'', a subliniat Sylvain Bellenger, director general al muzeului Capodimonte, unul dintre cei doi comisari ai expoziţiei.

Dacă Luvrul e ''foarte bogat în pictură veneţiană din secolul al XVI-lea cum ar fi Tiţian şi Veronese, deţine mai puţin Tintoretto şi puţin Bellini'', un pictor căruia muzeul Capodimonte îi aduce ''unul dintre cele mai frumoase tablouri: 'Transfigurarea''', potrivit celuilalt comisar al expoziţiei, Sébastien Allard, directorul departamentului de picturi al Muzeului Luvru.

Într-o altă sală vor fi expuse mai multe schiţe pregătitoare (în cărbune şi cretă), semnate de Rafael şi de Michelangelo Buonarroti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.