Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Muzeul Oscarurilor din Los Angeles va aborda tematici precum rasismul şi sexismul din cinematografie

Los Angeles Times
Los Angeles Museum

Mult aşteptatul Muzeu al Oscarurilor din Los Angeles va aborda "istoria problematică" a industriei cinematografice, de la rasismul din filmul "Pe aripile vântului" şi până la recentele controverse legate de slaba reprezentare a femeilor şi a minorităţilor în acest sector de activitate, au anunţat miercuri administratorii instituţiei, citaţi de AFP, potrivit AGERPRES.

A fost nevoie de aproape un secol pentru ca ideea unui muzeu consacrat celei de-a şaptea arte să fie pusă în aplicare, iar clădirea sa, concepută de arhitectul italian Renzo Piano şi a cărei inaugurare era programată iniţial în 2017, a acumulat mai multe întârzieri succesive.

Construcţia a fost în cele din urmă finalizată, iar muzeul va fi inaugurat în septembrie 2021.

Actriţa Laura Dern, premiată cu Oscar anul trecut pentru rolul secundar din "Marriage Story", i-a condus miercuri pe jurnaliştii invitaţi să participe la o vizită virtuală a acestui muzeu, construit în partea vestică a oraşului Los Angeles.

"Nu ne vom preface că ignorăm istoria problematică", a promis actriţa hollywoodiană, citând controversa #OscarsSoWhite provocată de absenţa artiştilor de culoare în rândul nominalizaţilor, slaba prezenţă a femeilor şi modul în care Academia de film americană (AMPAS), instituţia care decernează premiile Oscar, a tratat-o pe actriţa de culoare Hattie McDaniel în 1940.

Hattie McDaniel, prima artistă afro-americană care a câştigat un premiu Oscar, graţie rolului secundar interpretat în filmul "Pe aripile vântului" din 1939, nu a putut să asiste la premiera acelui film din cauza culorii pielii sale. La gala Oscar din 1940, ea nu a putut să intre în Hotelul Ambassador, care practica segregarea rasială, decât după intervenţia producătorilor galei şi a trebuit să se aşeze la o masă separată, amplasată la mare distanţă de ceilalţi actori din distribuţia filmului.

Muzeul Oscarurilor va aborda şi tematica hărţuirii actriţei amerindiene Sacheen Littlefeather, care a fost prezentă la gala Oscar în locul actorului Marlon Brandon atunci când acesta a refuzat premiul câştigat în 1973 pentru a denunţa felul în care sunt tratate populaţiile amerindiene de către autorităţile americane, sau faptul că actriţe europene au interpretat personaje chineze în "The Good Earth", un film din anul 1937.

"Nu am vrut să 'ştergem' filme şi artişti sau momente care ar putea fi inconfortabile. Dorim să le privim în faţă şi să le plasăm în contextul lor, prin intermediul expoziţiei noastre permanente", a declarat directorul muzeului, Bill Kramer.

Acest spaţiu expoziţional cu o suprafaţă de 4.500 de metri pătraţi va găzdui diverse "relicve" de la Hollywood, precum pantofii purtaţi de Judy Garland în "Vrăjitorul din Oz" şi pelerina protagonistului din "Dracula". Muzeul conţine şi un cinematograf cu 1.000 de locuri, amenajat într-o uriaşă sferă din sticlă, oţel şi beton, într-un flanc al clădirii.

Citește și: Prințul Harry și Megan Markle AU MINȚIT grosolan în interviul dat lui Oprah Winfrey: Analiza făcută de presa britanică

"Viitorul Hollywoodului"

Spike Lee şi Pedro Almodovar vor face parte dintre primii regizori invitaţi de acest muzeu pentru a organiza expoziţii temporare dedicate altor cineaşti.

"Vreau să văd autobuze şcolare galbene parcate în cozi duble în faţa muzeului şi vreau ca aceste suflete tinere şi frumoase să fie iniţiate în cinematografie", a declarat regizorul Spike Lee.

În secţiunea consacrată istoriei premiilor Oscar vor fi expuse 20 de statuete decernate unor pelicule clasice ale genului filmului mut, precum "Sunrise" (1927), regizat de Friedrich Wilhelm Murnau, şi până la succese mai recente, precum "Moonlight" (2016), regizat de Barry Jenkins.

Alte galerii vor celebra activitatea tuturor profesioniştilor necunoscuţi care fac posibilă magia cinematografiei, lucrând în spatele camerelor de filmat: specialişti în animaţie, în coafură, în machiaj.

O secţiune va evidenţia o serie de costume celebre, precum ţinuta de inspiraţie africană purtată de actriţa Danai Gurira în filmul "Black Panther" (2018).

"Prezenţa uniformei lui Okoye (personajul jucat de Danai Gurira, n.r.) în Muzeul Academiei este incredibil de puternică, pentru că istoria Hollywoodului nu se aseamănă cu echipa filmului 'Black Panther'", a declarat actriţa afro-americană, care şi-a exprimat totuşi speranţa că "viitorul Hollywoodului îi va semăna".

Muzeul Oscarurilor nu va putea să se deschidă atât timp cât situaţia sanitară cauzată de pandemia de coronavirus nu va permite o inaugurare oficială, însă Bill Kramer a dat asigurări spunând că totul este de acum pregătit pentru primirea vizitatorilor.

Ţinând cont de progresul campaniei de vaccinare în California şi de scăderea numărului de cazuri de COVID-19, directorul muzeului se declară încrezător în capacitatea de a atinge obiectivul instituţiei, ce vizează deschiderea pentru public în data de 30 septembrie.

Până la inaugurare, Muzeul Academiei de film americane va organiza diverse evenimente virtuale, inclusiv o discuţie ce va reuni artiste care au marcat istoria premiilor Oscar, precum Sophia Loren, Whoopi Goldberg, Marlee Matlin şi Buffy Sainte-Marie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.