DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Muzeul Virtual al Evreilor din Timişoara 'Prim Rabin Dr. Ernest Neumann' se va deschide pe 1 iunie

putereaapatra.ro
muzeu evrei timisoara

Patrimoniul evreiesc din Timişoara, cultura şi personalităţile acestei comunităţi care au contribuit la modernizarea oraşului, dar şi tradiţiile culinare specifice vor fi promovate prin tururi ghidate online, în cadrul Muzeului Virtual al Evreilor "Prim Rabin Dr. Ernest Neumann", care va fi lansat pe 1 iunie, conform agerpres.

Primăria Timişoara a implementat, în ultimii trei ani, proiectul REDISCOVER, cu finanţare europeană, dedicat redescoperirii şi valorificării patrimoniului evreiesc mai puţin cunoscut, din regiunea dunăreană.

Managerul de proiect, Floriana Ştefan, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că site-ul dedicat muzeului virtual se doreşte a fi "o sursă digitală pentru toate aspectele legate de istoria şi patrimoniul cultural al evreilor din Timişoara, cu diverse secţiuni, despre istoria comunităţii, contribuţia acesteia la dezvoltarea economică şi culturală a oraşului, personalităţi marcante, religie şi obiecte de cult, patrimoniul cultural tangibil şi cel intangibil, materiale video şi audio, precum şi informaţii despre activităţile desfăşurate de comunitatea evreilor din Timişoara".

Materialele au fost puse la dispoziţia primăriei, cu titlu gratuit, de fiica fostului prim rabin al Timişoarei, Georgeta Neumann Herzfeld, şi de comunitatea evreilor din municipiu.

Un alt produs turistic pilot al proiectului este "HerStory" - Timişoara evreiască din perspectivă feminină, material pus la dispoziţia ghizilor turistici locali.

Pe parcursul proiectului au fost implementate diverse activităţi de promovare a patrimoniului cultural evreiesc local, precum inventarierea respectivului patrimoniul, organizarea unui tur pilot al patrimoniului cultural evreiesc pentru ghizii turistici locali, realizarea unui clip de promovare a primului Festival Evreiesc local, "Shalom Ierusalim" (2019), organizarea a patru expoziţii despre personalităţile evreieşti locale, sărbătorile din calendarul ebraic, opera arhitecţilor evrei Lipot Baumhorn şi Henrik Telkes, tipărirea unor broşuri despre patrimoniul evreiesc local.

Preşedinta Comunităţii Evreilor Timişoara, Luciana Friedmann, a punctat faptul că muzeul virtual completează un gol al comunităţii.

"Noi nu aveam un mijloc virtual de a prezenta toate aceste valori evreieşti, sub acest bogat site, unde foarte mulţi oameni din România şi din străinătate au colaborat. Sunt persoane din Israel, Germania, Austria, Australia, SUA, care şi-au adus mici contribuţii, amintiri, poveşti de familie, poveşti de viaţă din timpul Holocaustului. Veţi găsi sute de personalităţi care au marcat istoria acestei comunităţi încă din secolul XVII, când au fost primii evrei în Timişoara. Pe de altă parte, este o posibilitate pentru comunitatea noastră de a se face cunoscută în formula în care este astăzi, mult împuţinată numeric (aproximativ 600 de persoane - n.r.)", a menţionat Luciana Friedmann.

Proiectul REDISCOVER a gândit trei circuite turistice, în cartierele Cetate, Fabric şi Iosefin, unde se regăseşte cea mai importantă moştenire a comunităţii evreieşti din Timişoara.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.