Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Național: 'Urmează a fi detonată nucleara ORNISS'

www.national.ro

stiripesurse.ro vă prezintă principalele teme ale zilei din presa de mâine:

National:

Iata ca in timp ce deja traditionala epurare politica continua sa intarzie, sute si poate chiar mii de demnitari aflati pe functii mai mult sau mai putin importante au totusi de ce sa tremure. Si cu toate ca in mare parte acestia habar nu au de ce li se pregateste, la varful sistemului se stie deja ca tocmai ce urmeaza a fi detonata „nucleara” ORNISS.
Pentru ca, in aceste vremuri atat de tulburi, ca sa se puna ei insisi la adapost, atat de presiunile politice din teritoriu, dar si de eventualele complicatii  ale unor anchete, multi dintre sefii de structuri sau de institutii au trimis la Oficiul Registrului National al Informatiilor  Secrete de Stat adevarate „cearsafuri”  cuprinzand numele celor aflati in carti pentru a ocupa, la randul lor, diverse functii de conducere. Desigur, si cu speranta ca astfel vor imusca doi iepuri dintr-o lovitura, inchizand din start gura clevetitorilor, dar bazandu-se pe faptul ca protejatii lor stau cel mai bine la acest criteriu de departajare.
Si uite cum Marius Petrescu, „nemuritorul” care conduce ORNISS inca din anul 2002 se afla din nou pe cai mari, in pixul sau stand acum soarta a nenumarate institutii, mai ales din cadrul celor de forta sau a obiectivelor strategice.
Lovituri cu manta
Se stie deja ca dintre toate executiile operative, cele mai spectaculoase, dar si cele mai de succes sunt cele date cu manta. Iar cel mai bun exemplu este cel al „malaxorului” de la Ministerul de Interne, unde cei aflati la „butoanele” propriului serviciu secret, fara ca acestia sa fie musai chiar cei aflati oficial la conducerea DGPI au grija sa selecteze cine si unde ramane in sistem. Insa de atatea ranjamente facute la „Doi s’ un sfert”, stapanii avizelor de aici nu mai stiu nici ei cum sa iasa basma curata in instantele de judecata unde au ajuns tot mai multe plangeri ale celor care au fost trasi pe dreapta, de ani de zile, fara nicio explicatie. Pentru ca, de fapt, acesta este marele avantajelor al loviturilor cu manta prin care se elimina, pe langa cei cu reale probleme si rivalii nedoriti pe anumite functii sau in niste anchete ceva mai sensibile. Si anume faptul ca nu trebuie sa dai nicio explicatie atunci cand retragi avizul. Iata insa ca smecheria tine doar pana in instanta, cel putin in cazul DGPI, care a ajuns sa paseze „pisica moarte” in curtea ORNISS. (Mai multe detalii AICI)

Ziarul Financiar:

Încă nu a fost bine „digerat” nivelul excepţional al creşterii economice din trimestrul 1 2017, de 5,7%, însă datele care au venit până acum pe lunile aprilie şi mai indică o accelerare a creşterii economice an la an la peste 6%.
Creşterea economică de pe trimestrul 1 a fost determinată de evoluţia puternic pozitivă a producţiei industriale, care a raportat un plus de 7,3% faţă de anul anterior. Cu o pondere de 23% în PIB, industria rămâne cel mai mare sector economic al economiei, peste comerţ, cu 18%.
România are din acest punct de vedere o structură care nu se regăseşte în ţări precum Grecia sau Portugalia, fiind mai apropiată de Germania şi Cehia, care au o pondere a industriei în PIB de circa 25%. De altfel, la nivelul Comisiei Europene există strategii privind creşterea ponderii industriei în economiile ţărilor membre, cu obiectivul de a se atinge 25% în 2020.
Că această structură nu aduce şi roade suficiente economiei româneşti pentru că întreprinderile locale de obicei execută asamblări cu valoare adăugată redusă, este altceva.
Însă ponderea ridicată a industriei în PIB face ca imediat ce există un ritm înalt de creştere, de 8-10%, acesta asigură la rândul său 1,5-2 puncte procentuale de creştere a PIB an la an.
2017 a venit cu o neaşteptată creştere a producţiei industriale pe primul trimestru, de 7,3%, bazată pe industria auto, care a raportat un excepţional plus 22% pe primul trimestru.
Surpriza este că pe mai creşterea producţiei auto a fost de nu mai puţin de 40% an la an, astfel încât pe aprilie şi mai, cele două luni pentru care există date deocamdată de la Institutul Naţional de Statistică în ceea ce priveşte evoluţia producţiei industriale, avem un plus de 9% faţă de aceleaşi luni de anul anterior.
Aceasta va asigura un punct suplimentar al creşterii economice, care se poate duce în trimestrul 2 al acestui an la peste 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Este un pariu, în condiţiile în care restul sectoarelor au mers la fel ca în T1 sau chiar mai bine. (Mai multe detalii AICI)

Digi24:

Peste 2.300 de medicamente ieftine, cele mai multe sub 25 de lei, dispar de pe piață dacă regimul de taxare rămâne neschimbat. Problema o reprezintă așa numita taxa de clawback, gheara pusă de stat în industria farma pentru a recupera o parte din banii cheltuiţi pe medicamente prin taxare. Cei mai afectaţi sunt producătorii de medicamente generice din România, cele fără patent, ieftine. Nu există o taxare diferită între medicamentele inovative, scumpe şi cele ieftine.
Formula de calcul a taxei face ca odată cu evoluţia consumului de medicamente să urce nivelul dărilor către stat. Dacă acum câțiva ani taxa clawback era de până la 15-16% din venituri, acum a ajuns la 20%. Şi urcă.
„Pe baza evoluției lucrurilor din ultima perioadă, temerea noastră este că va ajunge la 30% la sfârşitul anului. Vă spun că este o situaţie absolut dramatică, critică, foarte dificilă, care pune în dificultate toţi producătorii de medicamnete generice, în special cei locali, îi va pune într-o situaţie foarte dificilă”, declară Adrian Grecu, președintele APMGR.
Producătorii şi distribuitorii cer ca în a doua parte a anului să fie plafonată, iar de anul viitor să fie eliminată. Asociaţiile de pacienţi susţin şi ele că producătorii au dreptate.
„Iar taxa claw back e și ea o probelmă, poate publicul nu înțelege, e o taxă care se aplică pentru depășirea consumului național de medicamente. Avem un buget național, acel buget stabilit de Guvern și de CNAS la o anumită cotă, aceeași din 2012 și nereală. Dacă noi pacienții consumăm pentru această cotă, producătorii vor fi nevoiți să plătească diferența totală”, afirmă Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
Suprataxarea va determina companiile să renunţe în primul rând la medicamentele vândute la prețuri mici pentru că acestea au valoarea adăugată mică. (Mai multe detalii AICI)

Agerpres:

În ultima ediția a revistei sale Rumiyah, publicată în mai multe limbi pe diverse media de propagandă, SI îi identifică pe cei doi atacatori ca "soldați ai Califatului", într-o listă de atacuri desfășurate în cursul Ramadanului, lună sfântă pentru musulmani.
La 19 iunie, un individ de 31 de ani, cunoscut de poliție pentru radicalizarea sa, a lovit cu automobilul său în care se aflau două butelii și mai multe arme un vehicul al jandarmeriei franceze pe Champs-Elysées, la Paris, fără să facă victime. El a decedat la locul incidentului.
Într-o "scrisoare testament" expediată rudelor sale, Adam Djaziri declarase că "a intenționat să ajungă în Siria", dar "a fost împiedicat de 'apostați împotriva Stat Islamic'".
A doua zi, un cetățean marocan în vârstă de 36 de ani a fost împușcat mortal de un soldat belgian în gara Bruxelles-Central după ce și-a detonat bagajul. Primele elemente ale anchetei au dezvăluit că el avea "simpatii" pentru jihadiștii din SI. (Mai multe detalii AICI)

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.